Subota, 27.02.2021.

Sarajevski policajci koji su osumnjičeni za korupciju pušteni iz pritvora

Nedjelja, 07.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Sarajevski policajci protiv kojih je podignuta optužnica zbog korupcije pušteni su noćas iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo te će se u predmetu protiv njih braniti sa slobode.

Ukupno 16 policajaca napustilo je sarajevsku pritvorsku jedinicu nešto poslije 23 sata, a gdje su bili smješteni proteklih šest mjeseci tokom provođenja istrage. Ispred zatvorskog objekta dočekali su ih članovi poradica i prijatelji. 


Njima je bilo zabranjeno obavljanje poslova policijskog službenika, dok se još pet policajaca nalazi pod mjerama zabrane tokom istrage koja je u završnoj fazi. Podsjetimo da su svi uhapšeni u akciji kodnog naziva Dar 1. 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prije dva dana je podiglo optužnicu protiv ukupno 17 policajaca uhapšenih u ovoj akciji, a terete se da su tokom obavljanja zadataka počinili više koruptivnih krivično-pravnih radnji. 

Oni su navodno od juna do polovine augusta 2020. godine prilikom saobraćajnih kontrola od vozača koji su počinili saobraćajni prekršaj uzimali novac, a zauzvrat su im izdavali prekršajne naloge s blažim kaznama. 

Optužnica Tužilaštva KS je proslijeđena Općinskom sudu na potvrđivanje.