Subota, 10.04.2021.

Gdje je “nestala” sezonska gripa? Epidemiologinja: Nemamo nijedan laboratorijski potvrđen slučaj gripe

Nedjelja, 07.03.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Kantonalni ministar Vranić jučer kaže da, zbog nepoštovanja mjera, ne preostaje ništa drugo nego da se u sarajevske tržne centre pošalje vojska u punoj ratnoj opremi. Tokom vikenda, ipak, nešto blaža varijanta. Umjesto vojnika, u tržnim centrima i ugostiteljskim objektima – inspektori. Nisu tamo išli uzalud, izrekli su kazne od 24.000 maraka. Kazne je možda lako prebrojati, ali broj zaraženih, baš i ne. Dnevni podaci kantona, entiteta i države se ne podudaraju. Baš kao ni termini isporuke stalno najavljivanih vakcina.

Prve doze na državnom nivou i Crna Gora i Bosna i Hercegovina dobile su kao donaciju od susjedne Srbije, jedni Sputnjik V, drugi AstraZenecu. I tu se priča o vakcinama sa državnog nivoa u BiH završila. U međuvremenu, Crna Gora dobila donaciju iz Kine, nabavila dodatne doze ruskih vakcina čiji drugi kontigent je pristigao na podgorički aerodrom. Sa beogradskog aerodroma do Banjaluke drumskim putem pristiže i drugi kontingent za bh.entitet. Time će biti zaokružena prva faza vakcinisanja

“Time će biti vakcinisani preostali zdravstveni radnici, osobe u ustanovama socijalnog zbrinjavanja i zaštite, i naravno osobe sa više hroničnih oboljenja, odnosno osobe preko 65 godina”, navodi Branislav Zeljković, Institut za javno zdravlje RS.

Vakcine nisu jedina stvar u kojoj su Federacija i RS nejednake. Pokazuje to i broj testiranih. U vrijeme najteže borbe sa pandemijom do sad, Federacija na dnevnom nivou nerijetko testira i trostruko više.

“Testiranje nije problem, postoji uspostavljeni kriterijumi tako da sve što s terena dođe prema KBZ-u. To ne predstavlja problem, ali je evidento da se radi o mnogo težim oblicima oboljenja nego što je to bila situacija ranije”, ističe Rasim Skomorac, direktor KBZ-a.

Brojevi se evidentno ponovo neslažu ni u zvaničnoj statistici. Tako današnja brojka pokazuje 400 novozaraženih na nivou cijele BiH, dok izvještaji Zavoda za javno zdravstvo KS pokazuju brojku od 493 novozaraženih samo u ovom Kantonu. Ova izvještaja su za posljednja 24 sata. Vikend je, pa na pozive prema nadležnima niko ne odgovara. Ono što je statistički sigurno jeste da najviše testiranih ima Kanton Sarajevo.

“Bezrazložno testiranje ne dovodi do rezultata. PCR testiranje moraju biti indikacije. Mi u narednom periodu smo nabavili brze testove antigenske koji imaju specifičnost i sezitivnost 99 posto na pozitivnost”, kaže Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Broj uzoraka je dovoljan u skladu sa trenutnom epidemiloškom situacijom, poručuju iz zdravstvenog sektora RS-a.

“To se procenjuje na nivou domova zdravlja, odnosno higijensko-epidemioloških službi. U slučaju potrebe, uradi se screening odnosno testiranje određene populacije kako bi se ustanovilo da li je došlo do širenja virusa među tom populacijom”, pojašnjava Zeljković.

Smanjeno je i testiranje na sezonsku gripu . Ove godine tek 100 testova što je jedna trećina u odnosu na protekle godine.

“U odnosu na prethodne godine radili smo značajno manji broj testova, ali ipak vršimo nadzor nad gripom, I moram reći da za sada nemamo nijedan slučaj potvrđene gripe laboratorijski”, tvrdi Mia Blažević, Sektor za epidemiologiju ZZZ FBIH.

Testova ima dovoljno, ističu nadležni , pa i bolničkih kreveta, ali postavlja se pitanje tehničkih mogućnosti i osiguranja kiseoničke potpore s obzirom na sve izraženije teže oblike COVID-a kod novozaraženih.