Subota, 10.04.2021.

Nakon što su SDA, HDZ i SNSD isključili CIK iz radne grupe, strane ambasade poručile: CIK mora dati značajan doprinos izbornoj reformi!

Srijeda, 07.04.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Kao upravno tijelo zaduženo za izbore u Bosni i Hercegovini, te kao institucija odgovorna za implementaciju reformi, Centralna izborna komisija (CIK) mora značajno doprinijeti svojom stručnošću razgovorima o izbornoj reformi, poručeno je danas sa sastanka kojeg su članovi CIK-a održali sa predstavnicima ambasada i međunarodnih institucija u BiH.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Erik Nelson (Eric), šefica Misije OSCE u BiH Kejtlin Kavalec (Kathleen Kavalec), specijalni predstavnik Evropske unije Johan Satler (Johann Sattler) i visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) razgovarali su sa članovima CIK-a o prilikama za provođenje izborne reforme u zemlji tokom ove godine.

– Slažemo se sa članovima CIK-a da će usvajanje ključnih reformi koje su preporučili ODIHR i GRECO stvoriti slobodniji i pošteniji izborni proces za sviju. Ne postoji legitiman razlog za odgađanje ovog procesa – saopćeno je iz ambasade SAD u BiH.

Kavalec je tokom sastanka istakla kako CIK igra ključnu ulogu u poboljšanju integriteta izbornog procesa u BiH, poručeno je iz Misije OSCE-a.

(Avaz)