Utorak, 27.07.2021.

Na sjednici vijeća u Novom Gradu Tajib Delalić (SDA) tražio da se preispita naziv ulice ‘Srđana Aleksića’; Pročitao pismo povratnika koji tvrdi da je Aleksić ‘lažni heroj’

Ponedjeljak, 07.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Kada je petnaest godina nakon Srđanove smrti jedna od ulica nazvana “ulica Srđana Aleksića” u obrazloženju je navedeno: “Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla”.

Danas 15 godina poslije jedan od vijećnika u općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo iz Stranke demokratske akcije (SDA) smislio je da bi se ova ulica mogla možda i preimenovati.

Tajib Delalić (SDA), donedavni predsjedavajući Općinskog vijeća na današnjoj sjednici na inicijativama tražio je da se preispita naziv ove ulice kao i da se razmotri potencijalna promjena naziva.

Podsjetimo:

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Alen Glavović pripadnici VRS su ga počeli maltretirati i tuči. Srđan je priskočio u pomoć svom sugrađaninu Alenu, a četiri vojnika su kundacima pušaka istukli Srđana.

Od zadobijenih povreda pao je u komu i preminuo 27. januara 1993. godine. Srđanov otac je u posmrtnici napisao “tragično je završio svoj život ispunjavajući ljudsku dužnost”.

Nije jasno šta je u trenutku nagomilanih stvarnih problema motivisalo ovog općinskog vijećnika da podnese ovakvu inicijativu.

Obrazloženje koje je dao vijećnicima sadržano je u pismu koje je dobio, kako kaže Delalić, od Bošnjaka izbjeglog iz Trebinja, a sadržaj pisma i ono što je izrečeno za govornicom baca sjenu na cijeli događaj od 21. januara 1993. godine.

“Prvu četničku kokardu mogli ste vidjeti upravo na kapi Srđana Aleksića”, napisano je između ostalog u pismu.

Poslušajte obrazloženje: