Utorak, 27.07.2021.

Čvrste veze SDA i HDZ-a; Tužilaštvo spašava načelnika Bugojna Hasana Ajkunića od zatvora

Ponedjeljak, 07.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

U ponovljenom postupku protiv načelnika općine Bugojno Hasana Ajkunića koji je ranije nepravosnažno osuđen na 10 mjeseci zatvora sutra bi se trebalo raspravljati o priznavanju krivice na prijedlog Tužilaštva SBK. Interesantno je da je isto tužilaštvo kod izricanja nepravosnažne presude bilo nezadovoljno izrečenom kaznom zbog čega je uložilo žalbu.Prije presude Tužilaštvo je bilo spremno za sporazum o krivnji kojim bi Ajkunić dobio kaznu od 6 mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ako se djelo ne ponovi za 12 mjeseci.Općinski sud je taj sporazum na riočištu iz 2019 odbacio, pa se čini kako je žalba tužilaštva ustvari imala za svrhu da se cijeli postupak vrati na ponovno odlučivanje, što se i dogodilo.

Naime, 21. decembra 2020. godine Kantonalni sud zakazuje Sjednicu vijeća po žalbama Tužilaštva i Ajkunića, kojem predsjedava sutkinja Lazarela Porić i donosi presudu da se sve praktično vraća na početak u Općinski sud Bugojno uz „sugestiju“ da bi trebalo prihvatiti Sporazum između Tužilaštva SBK i Ajkunića. Optužnica protiv Ajkunića podignuta je 2017 godine zbog sumnje da je oštetio općinski budžet za oko milion maraka jer je bez konkursa zaposlio 14 osoba.

Protiv Ajkunića je bilo i prijava za druge zloupotrebe položaja i ovlaštenja, ali je Tužilaštvo SBK donijelo odluku o neprovođenju istrage. Odnos kantonalnog pravosuđa prema Ajkuniću veže se za uspješnu saradnju SDA i HDZ -a na ovom, ali i drugim prostorima u BiH.

(Patria/PRESS)