Petak, 24.09.2021.

Adnan Lingo ispuh’o / došao na proteste za Mulahusića, pa se sakrio iza žena

Utorak, 07.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Manja grupa građana okupila se ispred zgrade Tužilaštva Bosne i Hercegovine u vrijeme održavanje sjednice na kojoj će biti odlučeno da li će Jasminu Mulahusiću biti određen jednomjesečni pritvor.

Ispred Tužilaštva okupilo se dvadesetak osoba, a nosili su poruke podrške Mulahusiću, kao što su “Podrška Jasminu” ili “Svi smo mi Jasmin”.

Odluka o određivanju pritvora ili puštanju Mulahusića na slobodu trebala bi biti donešena do 15 sati.

Mulahusić je rođen 1976. godine u Luksemburgu, državljanin je BiH i Luksemburga, a osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za krivična djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Mulahusića su u subotu lišili slobode policijski službenici Granične policije BiH, a Tužilaštvo ga dovodi u vezu i s terorističkim aktivnostima. Pritvor je predložen, kako su naveli, zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

“Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama. Radi se o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti Bosne i Hercegovine”, navode iz Tužilaštva BiH.

Na društvenim mrežama pojavila se izjava Mulahusićeve porodice koji negiraju navode Tužilaštva.

“Nije nikada kažnjavan, njegov izvodak iz knjige o nekažnjavanju je sasvim čist, što se da provjeriti”, napisali su.

Državljanin Luksemburga Jasmin Mulahusić zadržan je na graničnom prijelazu Bosanski Brod u subotu po nalogu Tužilaštva BiH, a na teret mu se stavlja širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti.

Mulahusić vodi desetine profila u kojima kreira fotomontaže i videe u kojima diskreditira novinare i političare koji nisu po volji njegovim nalogodavcima. Iznosi stavove bliske SDA.

Među okupljenima je i Adnan Lingo, još jedan radikal SDA koji je i organizirao današnje proteste. Zanimljivo je da se Lingo danas krio iza žena, a prema kamerama novinara okrenuo je leđa.

Avdić, Lingo i Mulahusić