Utorak, 21.09.2021.

Zvizdić razgovarao sa šefom egipatskog Parlamenta, u fokusu turizam i investicije

Utorak, 07.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Beču, na marginama 5. Svjetske konferencije predsjednika parlamenata, sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Egipta Hanafyjem Alyjem el Gibalyjem o unapređenju bilateralnih odnosa.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su bilateralni odnosi dobri, bez otvorenih pitanja i izrazio je nadu da će se bilateralna saradnja nastaviti i razvijati na obostranu korist.

On je upoznao predsjedavajućeg El Gibalyja sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i istaknuo da je BiH otvorena za strane investicije te da postoji veliki prostor za perspektivna ulaganja u telekomunikacioni i transportni sektor, infrastrukturu, energetske objekte, te prehrambenu, metalnu, drvnu i namjensku industriju.

Posebno je istaknuo turizam kao privrednu granu koja je u ekspanziji i pozvao turiste iz Egipta da posjete Bosnu i Hercegovinu.

“Ističemo da Bosna i Hercegovina pored prirodnih ljepota posjeduje i specifičan spoj različitih kultura i civilizacija. Naša zemlja ima raznovrsnu i jeftiniju ponudu od konkurentskih zemalja i zbog umjerene klime predstavlja ugodno mjesto za boravak i odmor u vrijeme ljetnih vrućina, a isto tako tokom zime pruža pregršt mogućnosti za rekreaciju i zimske sportove”, rekao je tokom razgovora Zvizdić i izrazio nadu da će u što skorijem periodu biti potpisan Memorandum o saradnji u oblasti turizma.

Predsjedavajući Zvizdić i El Gibaly su se složili da je u narednom periodu potrebno staviti naglasak na podsticanje investicija i međusobnih ulaganja i u tom cilju potrebno je organizirati privredno-investicioni forum s ciljem upoznavanja s mogućnostima za ulaganje u BiH.

(Klix/PRESS)

Tagovi: Denis Zvizdić