Utorak, 02.03.2021.

Arnaut: “SDA i HDZ ne trebaju BH blok da postignu svoje dogovore”

Ponedjeljak, 08.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

O izboru gradonačelnika u Mostaru, inicijativama u Parlamentu Bosne i Hercegovine i općenito o politici danas je za Novi dan govorio zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Komentarišući održavanje izbora u Mostaru rekao je da je nemoguće o tome govoriti a ne o tome zašto su se desili. “Irma Baralija je nakon deset godina bez izbora u tome gradu otišla u Strazbur i ishodila presudu koja je zaista fantastična jer taj sud nije samo rekao da su povrijeđena prava Irme Baralija – ona je dobila puno više jer je sud rekao da ako domaće vlasti ne poprave ovo, onda Ustavni sud treba nametnuti rješenje i zato je tri sedmice prije isteka roka postignuto to rješenje za izbor i zahvaljući isključivo Irmi Baralija, Mostar je dobio izbore”, istakao je Arnaut.

Pored svih očekivanja gajio sam nadu da će razum preovladati, ali desilo se ipak ono što je Baralija rekla. Nadao sam se da će razum preovladati i interes države BiH da dobijemo prvu ženu na čelu jednog od većih gradova u BiH, međutim nije. Čujemo poruke od rukovodstva SDA u Mostaru da BH Blok treba ući u tu koaliciju jer će onda njihovi članovi dobiti rukovodna mjesta u upravljačkim strukturama javnih preduzeća grada i to mi pokazuje da o tim stvarima razmišljaju – ko će dobiti neko od rukovodećih mjesta, dodao je.

Arnaut je u Novom danu rekao i da Mostar nikada nije bio “grad slučaj”. “Rekao bih da Mostar nikada nije bio grad slučaj, već su stranke SDA i HDZ slučajevi jer su dopustili da se to dešava. Baralija je uzela stvar u svoje ruke i riješila taj problem“, potcrtao je.

Kazao je i da bi dobro bilo promijeniti način izbora gradonačelnika u Mostaru i Sarajevu, odnosno da dobiju direktno izabranog gradonačelnika, te da je to bolji način izbora, ali da bi u Sarajevu to trebalo popratiti povećanjem izvršnih ovlasti i ovlasti samog grada.

Na pitanje ko će biti novi gradonačelnik Mostara Zlatko Guzin ili Mario Kordić, Arnaut je rekao da je to “jedan dogovor SDA i HDZ da HDZ dobije to mjesto”.

Mi smo rekli da Baralija treba biti gradonačelnica, i ako ne dobije to povjerenje u Skupštini grada, mi nećemo podržati niti jednu niti drugu stranku. Na kraju krajeva, mi njima ne trebamo kada se dogovaraju; evo nisu konsultovali BH Blok oko izbora Upravnog odbora KCUS-a. Nije prošao prijedlog Kantonalne vlade, a tu su bili predloženi Gavrankapetanović i Kapo, međutim Mandić iz HDZ-a je to ignorisao i imenovao privremeni Upravni odbor. Očito je da SDA i HDZ ne trebaju BH Blok da postignu svoje dogovore i zato mi nije jasno zašto očekuju da dobiju podršku za svoje kandidate, naglasio  je Arnaut za N1.

Naveo je i da je poražavajuće što se o Izbornom zakonu priča “na kafi”. “To je poražavajuće za institucije BiH. Ukoliko dođe Izborni zakon u državni parlament, a neophodno je da dođe, ali u ovakvim slučajevima dođe ono što su parafirali i onda njihovi poslanici samo dižu ruke. Mi ćemo se protiviti bilo kakvoj daljoj getoizaciji BiH“, istakao je.

Arnaut je za N1 ocijenio i sjednice PD Parlamentarne skupštine BiH te kazao kako su sve inicijative uputili iz opozicije, te da su jako važne. Poručio je i da dosta toga može proći proceduru, da postoji tanka većina.

Komentarisao je i glasanje o smjeni Vijeća ministara BiH te kazao kako je on očekivao da će sve stranke glasati u skladu sa svojim izjavama. “Ako neko uporno govori da Vijeće ministara ne radi, pa napada Vijeće ministatara, izlazi pred kamere i govori protiv i onda uđe (ovdje mislim na stranke SDA I DF) u salu i glasaju za ostanak Vijeća ministara. To mi pokazuje širi dogovor u pitanju“, naveo je.

Govorio je i o izjavi Denisa Zvizdića u kojoj je rekao da ostaje u SDA. “Ne mogu ulaziti u njegove motive, ali bih ga pozvao da ne poziva BH Blok na patriotizam. Baralija je dokazala svoj patriotizam a SDA je puštala da Ljubo Bešlić stoluje Mostarom. Kad je Boška Ćavar u pitanju, ona se bori protiv nelegalne gradnje. Članice BH Bloka pokazale su više hrabrosti i patriotizma od drugih“, komentarisao je.

Tagovi: Damir Arnaut