Subota, 06.03.2021.

Ustikolina dobila načelnicu do novih izbora!

Ponedjeljak, 08.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Smjene i imenovanja obilježile su drugu redovnu sjednicu Vijeća Općine Foča u Federaciji BiH, a na mjesto načelnika, do novih izbora, postavljen je Mensura Karahodža.

Većina u vijeću se nada da je time odblokiran višemjesečni zastoj u funkcionisanju te lokalne zajednice od izbora i smrti nesuđenog načelnika Eseda Radeljaša.

Vršilac dužnosti načelnika do izbora novog bit će Mensura Karahodža, a vijeće je odlučilo danas smijeniti i dosadašnju predsjedavajuću Almu Arslanagić, a na tu poziciju povjeriti Mirzi Bašiću.

Dužnost općinskog načelnika do ponovnog izbora načelnika u Foči u Federaciji BiH vršit će Mensura Karahodža. Izabrana je većinom glasova čime je ova lokalna zajednica konačno dobila ovlaštenu osobu i mogućnost da prevaziđe probleme u funkcionisanju nakon smrti Eseda Radeljaša.

Karahodža je viši samostalni referent u Općini Foča u Federaciji BiH i u više navrata je bila i vijećnik u općinskom vijeću. Pored nje za tu funkciju je bio predložen i Muhidin Raščić, aktuelni vijećnik, ali se vijeće odlučilo za Karahodžu. Naime do tog trenutka moglo se čuti i mišljenje CIK-a BiH koje je odgovorilo na upit stručne službe vijeća, a u kojem na kraju stoji kako je nespojivo istovremeno vršenje dužnosti općinskog vijećnika i vršitelja dužnosti općinskog načelnika. Izboru vršioca dužnosti načelnika prethodila je i smjena predsjedavajuće vijeća Alme Arslanagić. Većina u Općinskom vijeću je to obrazložila kršenjem procedura u vođenju sjednica, ali i Arslanagićka to tvrdi za svoju smjenu i izbor novog predsjedavajućeg.

Do kraja sjednice vijeće je usvojilo program rada, odluku o strukturi stalnih radnih tijela i zaduženje vršiocu dužnosti načelnika da u skladu sa zahtjevom CIK-a BiH uplati zahtijevana sredstva od 2.300 KM u svrhu održavanja prijevremenih izbora koji su podsjetimo planirani 11. aprila – piše Klix.

Tagovi: Ustikolina