Petak, 05.03.2021.

Vijećnici u Tuzli Emir Ćehajić i Zlatan Fatušić isključeni iz Demokratske fronte

Ponedjeljak, 08.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Na upit Sekretarijatu Demokratske fronte, šta se dešava sa vijećnicima u Gradskom vijeću Tuzla, Emirom Ćehajićem i Zlatanom Fatušićem, jer je nakon dvije zadnje sjednice GVT jasno da ne poštuju odluke stranke, rečeno nam je da su isključeni iz stranke.

U odgovoru se navodi da su izabrani vijećnici u Gradskom vijeću Tuzla, Emir Ćehajić i Zlatan Fatušić isključeni iz članstva Demokratske fronte na osnovu člana 23. stav (3) Statuta Demokratske fronte.

U skladu s odredbama člana 23. stav (3) Statuta Demokratske fronte izriče se zbog kršenja Statuta Stranke, te ponašanja ili djela kojim se nanosi ozbiljna šteta ugledu Stranke i kršenja Zaključaka Gradskog odbora Demokratske fronte Tuzla.

Ranije doneseni zaključci Gradskog odbora Demokratske fronte Tuzla:

1. Gradski odbor Demokratske fronte Tuzla odbija ponuđenu Koaliciju u Gradskom vijeću Tuzla koju predvodi SDP zbog unaprijed uspostavljene neprincipijelne koalicije SDP, SBB, PDA, HDZ, TA i četri vijećnika SDA. Takva i slična koalicija sa okosnicom SDP, PDA, SBB, NS, HDZ je već uspostavljena i na nivou Tuzlanskog kantona. SDP je umjesto DF-a već izabrao PDA i HDZ kao svoje koalicione partnere u TK i Gradu Tuzla, te tako izabrao svoj politički pravac, koji je za Gradski odbor Tuzla apsolutno neprihvatljiv!

2. Vijećnici Demokratske fronte Tuzla u Gradskom vijeću Tuzla dužni su da poštuju Odluke Gradskog odbora Demokratske fronte Tuzla te drugih organa stranke;

3. Vijećnici su dužni da se pismenim putem u roku 48 sati, izjasne da li prihvataju Odluku Gradskog odbora Demokratske fronte Tuzla donesene na sjednici GO DF Tuzla 30.01.2021. godine.

4. Ukoliko vijećnici odbiju provođenje Odluke Gradskog odbora Demokratske fronte Tuzla dužni su da vrate mandat Demokratskoj fronti.

5. Neprovođenje navedenih zaključaka Gradskog odbora, povlači sankcije isključenja iz stranke u skladu sa Statutom Demokratske fronte

(BH String)