Utorak, 15.06.2021.

Plin plaćen tri miliona dolara više?

Subota, 08.05.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

“Ja nisam stranački čovjek niti stranački direktor, jer me stranka nije postavila. Smatram da su u sve ovo uključeni određeni moćnici, s obzirom na to da su se iz BH Gasa hvalili da imaju političku, odnosno stranačku podršku”, izjavila je u petak u Sarajevu direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević na pres-konferenciji koja, kako je pojasnila, nije sazvana zbog konflikta s BH Gasom, već zbog iznošenja istine o poslovima s gasom.

ČETVRTA FAKTURA

Trakavica na liniji Energoinvest – BH Gas je počela kada je Energoinvest ugovorio kupovinu gasa sa ruskim dobavljačem, tzv. turskim tokom. Hadžialjević kaže da su za prva tri mjeseca zbog neprelaska na turski tok FBiH, odnosno njeni građani platili plin skuplje oko tri miliona američkih dolara.
– Ukoliko se ovome doda i nepotrebno plaćeni avans koji je BH Gas i pored izričite zabrane Energoinvesta platio mađarskom i srbijanskom transporteru za nepostojeći transport u aprilu od oko milion dolara, to je onda oko četiri miliona više plaćenog novca. O ovim pokazateljima su upoznati Vlada i premijer, ali i Tužilaštvo BiH, kao i SIPA, ističe Hadžialjević i dodaje da “direktor BH Gasa iznosi najbesramnije laži kada govori da nikada nisu primili fakturu Energoinvesta za ruski plin”.
– Tri fakture su vratili i tek četvrtu dostavljenu 27. 4. su zadržali, te su u četvrtak na osnovu nje izvršili plaćanje. Vlada FBiH umjesto da riješi problem, samo je djelimično ugasila prvu vatru, kaže direktorica Energoinvesta.
​Govori da su zatražili i pomoć USAID-a pri angažmanu kompanije koja će objektivno utvrditi tačan iznos troškova koji je trebao biti plaćen mađarskom transporteru za 2020. godinu.

Na ove izjave direktor BH Gasa Jasmin Salkić kaže nam da su neistine i ističe da, ukoliko direktorica Hadžialjević ima dokaze da je BH Gas angažovao neformalne stranačke centre moći, neka to i prezentuje.
– Paušalno iznositi takve ocjene i to pod krinkom istinitog informisanja javnosti je začuđujuće. Ako ima dokaze, imena ili nešto što zna, zašto ih ne prezentuje, kaže Salkić.
Dodaje kako je bez komentara “iznošenje kako BH Gas komunicira s mađarskim transporterom, a u isto vrijeme svi dopisi iz Mađarske dolaze na Biseru Hadžialjević”.
– Za vraćene fakture o kojima govori nije upoznala javnost da BH Gas plaća Gaspromu, jer je takav sporazum napravljen još 1998. godine. Pošto nije bilo pravnog posla, nismo ni mogli prihvatiti fakture. Molili smo ih da nam dostave fakturu Gasproma, nisu htjeli, ali su tu istu fakturu dostavljali prethodne 23 godine svaki mjesec i nikad nije bio problem, kaže Salkić i dodaje da nemaju strah od podnošenja krivičnih prijava.
– Jedva čekamo da institucije počnu raditi, a to naglašavamo i u svakom našem dopisu. Pokazat će se da je BH Gas od početka bio u pravu. Stojimo iza toga da se turski tok nije trebao potpisati prije nego što se riješe odnosi s mađarskim i srbijanskim transporterima, jer imamo desetine mailova gdje smo direktoricu molili da ne radi ono što je uradila dok se ne riješe pitanja prethodnih ugovora, poručuje Salkić.

​DIREKTNA PRIJETNJA

Iz BH Gasa spominju i saopćenje Sindikata Energoinvesta u kojem im je “upućena direktna prijetnja”.
– Neka svako protumači šta znači “ili oni ili mi”, jer je to klasična prijetnja Sindikata. Šta oni imaju sa ugovorima ili s poslom na uvozu gasa, jer se Energoinvest nikad nije bavio uvozom, poručuje Salkić.