Srijeda, 28.07.2021.

Vlada Hrvatske: Žalimo što Mladić nije optužen za sva počinjena zlodjela

Utorak, 08.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Vlada Hrvatske danas je reagovala na potvrđivanje kazne doživotnog zatvora Ratku Mladiću pred Haškim sudom navodeći da su zadovoljni presudom, ali da ostaje žaljenje što ovaj ratni zločinac nije optužen za sva zlodjela koja je počinio.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove danas je potvrdio doživotnu kaznu zatvora za Mladića te je na taj način optužen za 10 od 11 tački optužnice. slobođen je samo po tački 1, kao i u prvostepenoj presudi, koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.

Shodno navedenom, Vlada Hrvatske je izrazila žaljenje i nezadovoljstvo što Mladić nije optužen za brojna zlodjela počinjene tokom agresije na BiH, ali i Hrvatsku odakle je i započeo svoj krvavi pohod.

“Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica”, naveli su.

Dalje su istakli da je ovom presudom Mladič konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjene na tlu u BiH.

“Da je, između ostalog, kao učesnik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja BiH”, kazali su.

Poručili su i to da vlada Hrvatske izražava nezadovoljstvo i zbog toga što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učestvovanje i najviših zvaničnika Srbije.

“Da su učestvovali u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog prava”, poručili su.

O ovome se oglasio i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je na Twitteru podijelio ovaj stav hrvatske vlade te također pozdravio odluku Haškog suda.