Nedjelja, 19.09.2021.

Objavljujemo odluku Suda BiH o pritvoru Osmici i prije nego je ona donesena

Srijeda, 08.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Sud Bosne i Hercegovine, na čijem čelu se nalazi španski državljanin Ranko Debevec Kaveson, uskoro bi trebao donijeti odluku u vezi zahtjeva Tužilaštva BiH da se direktoru OSA BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica odredi jednomjesečni pritvor zbog kršenja ranije određenih mjera zabrane, piše PRESS.

Kao što i ptice na grani znaju predsjednik Suda BiH je Ranko Debevec koji je blizak prijetlj Osmanu Mehmedagiću. Debevca je nedavno Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH kaznila zbog neprimjerenog druženja s Mehmedagićem u momentu dok se pred Sudom BiH vode teški i ozbiljni krivični procesi protiv direktora OSA BiH.

S obzirom na bliske veze Debevca i Mehmedagića već je izvjesno kako će, kao i svaki put do sada, Sud BiH izaći u susret Mehmedagiću i donijeti odluku koja je najpovoljnija po direktora OSA BiH, a to je da Osmica nastavi uživati blagodati slobode.

Iako je Sud BiH u mjerama zabrane upozorio da se osumnjičeni Mehmedagić “posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupao u skladu sa mjerom izrečenom ovim rješenjem” ova rečenica iz saopćenja Suda BiH ostat će samo slovo na papiru.

Već je utvrđeno kako je Mehmedagić prekršio mjeru zabrane sastajanja, komuniciranja i druženja sa svjedocima jer se u kontinuitetu družio s funkcionerom SDA Asimom Sarajlić. Podsjećanja radi, Tužilaštvo BiH pored lažne diplome Osmana Mehmedagića ispituje i način na koji je Mehmedagić kupio automobil gotovim novcem od Asima Sarajlića. U slučaju kupovine automobila, ali i nekretnina od ljudi bliskih vrhu SDA, Mehmedagić se sumnjiči za počinjenje krivičnog djela pranje novca.

Iako Sud BiH još uvijek nije donio odluku o zahtjevu Tužilaštva BiH sa sigurnošću možemo reći kako će neka od bliskih saradnica Ranka Debevca, kojoj će biti dodijeljen ovaj predmet, odbiti zahtjev Tužilaštva BiH i procijeniti kako nema potreba za određivanje mjere pritvora. Mehmedagić je očito korisniji svom dokazanom prijatelju Debevcu, uz kojeg – kako je sam napisao – “stoji do smrti”, na slobodi nego u pritvoru.

A obrazloženje… Obrazloženje će se naći. Uvijek se može pronaći rupa u Zakonu o krivičnom postupku BiH ili se pozvati na praksu Evropskog suda za ljudska prava. Ako se tužitelji budu žalili tu je svakako ponovo Rankov sud koji odlučuje i o žalbama.

Po Centrali SDA već se priča kako je Osmicin tajni agent Kalimero, s referencama gatare i astrologa, gledao u zvijezde Mehmedagiću i da je vidio kako će Osmana spasiti “onaj koji rano ustaje”. Ova obavještajna informacija dostavljena je na dešifrovanje Odjelu za analitiku OSA-e, a koji je zaključio sljedeće:

“Značenje imena Ranko: Onaj koji rano ustaje. Ranko se sastoji od slijedećih slova i pripadnih numeroloških vrijednosti:

r (2), a (1), n (5), k (2), o (7)
2 + 1 + 5 + 2 + 7 = 17
1 + 7 = 8

Numerološki broj je: 8.

Osoba pod brojem Osam je snažna, uspješna i zna kako postupati sa novcem. Njen vladar je planet Saturn. Pozitivne osobnosti Osmice su ambicioznost, praktičnost, gospodarenje, hrabrost, organiziranost, osjećaj za upravljanje ljudima i stoga je obično uspješna bilo čega se uhvati.

Odjel za analitiku OSA-e prognozira pozitivan ishod predviđanja tajnog agenta Kal!m3ra”

 TEKST JE IZMIŠLJEN I DIJELOM JE SATIRIČNOG KARAKTERA.

(PRESS)