Petak, 05.03.2021.

Aleksić saslušan u tužilštvu po prijavama još PET DJEVOJAKA

Utorak, 09.02.2021. | Region | Vijesti | Autor

Samozvani učitelj glume Miroslav Mika Aleksić saslušan je danas u tužilaštvu po prijavama još pet djevojaka koja su ga naknadno prijavile za seksualno zlostavljanje, saznaje “Blic”.

Aleksić je danas saslušan na nove okolnosti slučaja, odnosno u slučajevima svih djevojaka i žena koje su se naknadno javile i optužile ga za seksualno zlostavljanje.Ovo je drugo saslušanje Aleksića pred tužiocem.

Prvi put, on je saslušan u januaru kada je pred višim javnim tužilaštvom negirao optužbe da je napastvovao glumicu Milenu Radulović i ostale učenice u svojoj školi.Prema nezvaničnim saznanjima “Blica”, bilo pitanje da li će samozvani profesor glume danas biti saslušan jer je njegov advokat Zoran Jakovljević naveo da Aleksić ima zdravstvene probleme zbog kojih nije u stanju da da izjavu, odnosno “visok šećer”.

Osim Aleksića, saslušanje je zakazano za još dvije oštećene koje su učitelja glume naknadno prijavile. Prema rasporedu koji za sada postoji, svi preostali svjedoci djevojaka koje su optužile Miroslava Miku Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje trebalo bi da budu saslušani do početka sljedeće nedelje.Očekuje se, prema tvrdnjama našeg dobro obavještenog izvora, da svakoga dana izjave u tužilaštvu daju dvije do tri osobe.

– Sve to trebalo bi da bude završeno do sljedeće nedelje, iako se gotovo svakoga dana javljaju novi svjedoci – otkriva izvor našeg lista.

Nakon što ova faza bude završena, uslijediti će ispitivanje svjedoka odbrane, odnosno onih ljudi koje su Miroslav Mika Aleksić i njegov advokat pozvali da svjedoče u njegovu korist.

Njegov advokat govorio je kako će Mika imati 200 svjedoka. Ne zna se da li je to tačno ili je to još jedan njegov manevar i pokušaj da ostavi utisak i uplaši drugu stranu – navodi izvor “Blica”.

Nakon što i svjedoci odbrane budu saslušani, tužilac će donijeti odluku o tome da li je potrebno vještačenje Aleksića i djevojaka. U to vrijeme trebalo bi i da istekne 30 dana pritvora nakon čega se odlučuje hoće li pritvor biti ukinut ili produžen.

Zbog uznemirenja javnosti i mogućnosti da utiče na svjedoke on bi mogao da ostane u pritvoru.Koliko će vremena biti potrebno da se podigne optužnica, tek ćemo vidjeti, ali dobro upućeni kažu da prema nekim optimističnim procjenama, to može da se dogodi za najmanje dva mjeseca.

Aleksić, kojeg je do sada osam djevojaka prijavilo za silovanje ili seksualno uznemiravanje, iznio je svoju odbranu pravdajući se da ništa od onog što su žrtve rekle nije tačno.

– Negirao je sve šta mu se stavlja na teret. Rekao je da ništa nije tačno i da ne zna zašto su one sve to rekle – ispričao je izvor “Blica” nakon saslušanja.

Prijeti mu kazna do 15 godina zatvora

Za krivično djelo koje se Aleksiću stavlja na teret propisana je kazna zatvora preko deset godina, odnosno kazna zatvora preko pet godina za krivično djelo sa elementima nasilja ili mu je presudom prvostepenog suda izrečena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, a način izvršenja ili težina posljedice krivičnog djela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Osumnjičenom Aleksiću se stavlja na teret izvršenje osam krivičnih djela silovanja iz člana 178 stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ i pet krivičnih djela nedozvoljene polne radnje iz člana 182 stav 3 u vezi sa stavom 1KZ u vezi sa članom 178 stav 1 KZ i dva krivična djela iz člana 182 stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ u vezi s članom 181, stav 2 KZ.

Brani se impotencijom

Odbrana Miroslava Aleksića najvjerovatnije će se zasnivati na tvrdnji da je Aleksić impotentan. Ipak, pravni stručnjaci ističu da mu to neće biti od velike pomoći jer je Krivični zakonik Republike Srbije već predvidio ovakve slučajeve.

Kako “Blic” nezvanično saznaje, nekoliko djevojaka je iskazima navelo da je Aleksić prilikom navodnih brutalnih seksualnih nasrtaja imao problem sa održavanjem erekcije i da ni u jednoj prilici nije uspio da doživi vrhunac.

Advokat Zoran Jakovljević je pokušao da iskoristi te činjenice, navodeći da će se odbrana Aleksića bazirati na informaciji da mu je prije nekoliko godina odstranjena prostata, te da on zbog toga “nije mogao da počini silovanje”.

Jakovljević je rekao da bi zbog te informacije “svima sve trebalo da bude jasno”.Ipak, otkrivanje ove informacije iz Aleksićevog zdravstvenog kartona neće mu nimalo pomoći u slučajevima za koji je osumnjičen, jer Krivični zakonik drugačije definiše čin silovanja nego što je to slučaj u svakodnevnom govoru.

Kako je objasnio advokat Svetozar Vujačić, Krivični zakonik Republike Srbije definiše silovanje kao “obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili tijelo tog ili njemu bliskog lica”.

To u praksi znači da nije neophodno da dođe do polnog odnosa da bi neko bio optužen za silovanje, već se osoba može fizički primorati na seksualne radnje – ističe advokat Vujačić.

Skandal otkriven i u Ljubljani

Skoro nedelju dana nakon što je slovenačka glumica Mia Skrbinac (27) javno optužila, ali ne i imenovala glumca i učitelja glume da ju je seksualno uznemiravao dok je bila student, glumačka akademija je saopštila da od nje, kao bivšeg studenta, očekuju da uskoro podnese prijavu, dok su neki mediji objavili ime učitelja.

“Ne možemo da potvrdimo ime osobe, ali ćemo to učiniti čim dobijemo prijavu i pokrenu se sve procedure, uključujući i policijsku, pod uslovom da u prijavi ima elemenata seksualnog uznemiravanja”, saopštila je Ljubljanska akademija za pozorište, radio, film i televiziju (AGRFT).Slovenački mediji su naveli da je navodno u pitanju M. T. (57), dobitnik nagrade za film i glumac u pozorištu, koji takođe podučava glumi. Portparolka ljubljanske policije Aleksandra Golec je rekla da ne može da komentariše slučaj, ali i da policija nije dobila nikakvu prijavu.

Tagovi: Srđan Aleksić