Četvrtak, 25.02.2021.

Irma Baralija: Nisam osoba koja odustaje, dok ima nade pokušavat ću!

Utorak, 09.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Kandidatkinja za gradonačelnicu Mostara Irma Baralija kazala je za N1 kako je odluka OHR-a bila očekivana jer je on pravni tumač njihovog Statuta koji je “nametnut”. Poručila je da ne odustaje od svoje kandidature.

Kazala je kako je, nakon prvog kruga, gdje su uprkos onome što stoji u Statutu “zbog političkih pritisaka na vijećnike koji su dolazili s raznih strana” odlučili za javno glasanje.

“I sami su gledaoci mogli vidjeti da se iščitavaju komentari na raznim portalima, poimenice su prozivali vijećnike i vijećnice, pogotovo iz Bh. bloka, veliki pritisak je bio i na vijećnika s liste Ostajte ovdje. Svi su na kraju rekli ‘ok, hajde da glasamo javno i vidimo šta će biti’. Glasalo se i odluka je takva da to moramo poništiti i vratiti se na početak”, kazala je Baralija.

Istakla je kako ostaje kandidatkinja BH bloka za gradonačelnicu i da neće odustati.

“Nisam generalno osoba koja odustaje i sve dok ima imalo šanse i nade, ja ću pokušavati jer su razlozi za moju kandidaturu bili vrlo jasni, vrlo sam motivisana i mislila sam da Bh. blok treba da upali to svjetlo i da tračak nade kroz moguću poziciju gradonačelnika koji bi bio balans i usmjeravao ih, kontrolisao, revidirao politike jednih i drugih. Moja kandidatura ostaje, a vidjet ćemo da li ćemo u drugom pokušaju imati sposobnosti s naše strane i hrabrosti s drugih strana da nam se ukaže malo više povjerenja nego prošli put. Nadam se da će biti više političke mudrosti i hrabrosti. Sada kada se glasa tajno možda se neki odvaže glasati drugačije, nadam se da hoće”, kazala je Baralija.

Komentirajući poziv SDA da se prikloni njihovom kandidatu govoreći kako bi to bio čin patriotizma, Baralija je kazala kako su patriotizam za “SDA i Bh. blok različite stvari”.

“Glasati za kandidata/kandidatkinju sa najvećim i najboljim kompetencijama za tu poziciju je za nas patriotizam. Uz dužno poštovanje prema drugoj dvojici kolega koji su ljekari bez političkog iskustva, ja sam neko ko ima formalno obrazovanje iz političkih nauka i bavi se politikom duži niz godina i zbog toga smo smatrali da sam ja najbolja opcija za tu poziciju. Ne vidim zašto bih kao bolja i kvalifikovanija kandidatkinja se priklanjala bilo kome i to je stav Bh. bloka”, poručila je Baralija.