Utorak, 02.03.2021.

Posesivni Izetbegović tvrdi da mu “izdajnici” žele oteti Čovića: Hoće da me udalje od Dragana, pa da mu se onda oni ponude…

Utorak, 09.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović dao je intervjuu za portal Faktor.ba u kojem se obrušio na političke rivale, vjerovatno svjestan činjenice da iz dana u dan SDA pod njegovim vodstvom sve više gubi podršku birača tj. da iz dana u dan sve više raste podrška birača opozicionim političkim strankama, piše PRESS.

Požalio se Izetbegović, vjerovali ili ne, kako opozicione političke stranke nasrću na njegovu ljubav prema HDZ-u, odnosno da žele iz njegovog toplog zagrljaja oteti Dragana Čovića.

“Heterogeni blok ljevičara i bivših esdeaovaca se ustvari približava i nudi HDZ-u, i pri tome diže dreku na SDA. Cilj im je proizvesti totalnu nesaradnju i definitivno udaljavanje SDA i HDZ-a, mene i Čovića. A onda će sebe ponuditi Čoviću i HDZ-u”, izjavio je Izetbegović.

Ovom izjavom Bakir Izetbegović pokazao je da je njegova politička ljubav prema Draganu Čoviću prešla u političku posesivnost. Jer duboko osjećanje nesigurnosti u sebe koje se ispoljava u želji za posjedovanjem neke druge osobe naziva se posesivnost.

SDA u isto vrijeme dok grli HDZ optužuje sve druge političke stranke kako žele zagrliti HDZ iako činjenice (koalicija na državnom nivou, koalicija u Mostaru, koalicija u Federaciji BiH) govore da je samo SDA u zagrljaju s HDZ-om.

Bakir Izetbegović ide i korak dalje. Sve one za koje umisli da “petljaju” nešto s HDZ-om lider SDA automatski označava etiketom “izdajnika”. Dakle, kada je SDA u koaliciji s HDZ-om to se naziva “patriotizam”, a kombinacije svih drugih probosanskohercegovačkih stranaka s HDZ-om nazivaju se “izdajom”. SDA ciljano, poput nestabilnog ljubavnog partnera, na ovaj način osigurava da HDZ ostane uvijek uz SDA.

“Konaković je izjavio da Hrvati imaju pravo izabrati svoga člana Predsjedništva BiH, Boška Ćavar iz Naše stranke je tu izjavu pojačala uvredama upućenim Komšiću”, još jedna je od izjava Bakira Izetbegovića.

Predsjednik SDA na ovaj način pokušava se dodvoriti Željku Komšiću jer je u ovom momentu Komšićeva Demokratska fronta (DF) jedina politička stranka koja pored HDZ-a i SNSD-a želi biti u koaliciji sa SDA.

Međutim i sam Komšić je svjestan da će dodvoravanje Izetbegovića splasnusti kako se budu primicali Opći izbori 2022. godine. Izetbegović će se morati posvetiti animiranju tj. da sve i jedan SDA-ovca glasa za njega kao kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Zašto? Pa iz razloga što će kao protukandidata imati kandidata ispred četiri političke stranke.

Pored toga, SDA će pred same izbore odbaciti DF kao staru i dotrajalu krpu jer DF više neće biti faktor odlučivanja ni u Parlamentarnoj skupštini BiH, ni u Parlamentu Federacije BiH, a ni u Skupštini Kantona Sarajevo.

Zaboravio je Bakir Izetbegović, koji danas kritikuje Konakovića i hvali Željka Komšića, kako je 2018. godine javno savjetovao Željka Komšića da se ne kaniduje za člana Predsjedništva BiH. To je u suštini značilo kako ga je savjetovao da poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda prepusti Draganu Čoviću.

Izetbegović je u februaru 2018. godine u emisiji “Nedjeljom u dva” koja se emituje na HRT-u otvoreno rekao da su Komšića u Predsjedništvo BiH vjerovatno birali Bošnjaci, ali da se SDA nudila HDZ-u da “riješe taj problem”.

Na pitanje šta će se desiti ako se Komšić te godine tj. 2018. godine ponovo kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Bakir Izetbegović je odgovorio sljedeće: “Mislim da ta kandidatura neće proći. Da sam ja na njegovom mjestu ja to ne bih radio. Ništa posebno se neće dogoditi ako on bude izabran”.

(PRESS)