Petak, 05.03.2021.

Usporen saobraćaj zbog pripremnih radova na tunelu Crnaja kod Jablanice

Utorak, 09.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Počeli su pripremni radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, zbog čega je tokom dana moguće sporije saobraćanje. U narednim danima na ovoj dionici doći će do izmjene u režimu saobraćaja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

U vremenu od 04:30 do 23:00 sata kroz tunel će se saobraćati jednom trakom naizmjenično, uz regulaciju semaforima, dok će od 23:00 do 04:30 sati saobraćaj u tunelu Crnaja biti obustavljen.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a BIHAMK upozorava i na povećanu opasnost od odrona. Na dionicama u zapadnim krajevima upozorava se na jake udare vjetra.

Savjetuje se opreznija vožnja i napominju vozači da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.