Srijeda, 28.07.2021.

Ovaj kineski brod donio je posljednje dijelove za Pelješki most

Srijeda, 09.06.2021. | Najnovije | Region | Vijesti | Novinar

Kineski brod za posebne terete “Development Way”, s posljednja 24 segmenta čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, uplovio je u utorak u akvatorij pred Lukom Ploče, piše Index.hr.

Brod “Delepoment Way”, izgrađen 1983. godine, plovi pod panamskom zastavom, a dug je 215 metara i širok 34 metra. Iz Kine je za Ploče krenuo krajem aprila, a medijsku pažnju izazvao je prethodna dva dana, kada je zastao na Otrantu, na ulazu u Jadransko more.

Voditelj projekta izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskim cestama Jeroslav Šegedin potvrdio je za Hrvatski radio kako jednodnevno kašnjenje neće utjecati na dinamiku radova.

– Na gradilištu već imamo 25 segmenata koji se tek imaju ugraditi. Očekuje se da bi posljednji segmenti mogli biti ugrađeni do 15. avgusta – rekao je Šegedin.

Kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić potvrdio je kako će brod, nakon carinskih formalnosti, nastaviti plovidbu prema akvatoriju gradilišta Pelješkog mosta.

– Čim se obave carinske formalnosti, pilot će ga provesti do pozicije sidrenja, uz pratnju još jednog tegljača iz Luke Ploče. Brod čitavo vrijeme mora biti sidren i ne ugrožavati siguran promet drugih plovila prema Bosni i Hercegovini i Malostonskom kanalu. Ima odobrenje za zadržavanje na sidrištu do 31. srpnja, uz sve propisane sigurnosne uvjete. Posada se ne iskrcava s broda – rekao je Nikolić.

Na Pelješkom mostu je postavljeno 75 posto rasponske konstrukcije, a očekuje se da će radovi biti gotovi do proljeća 2022. godine.