Utorak, 21.09.2021.

Nikšić: Spremni smo podržati zajedničkog kandidata za Predsjedništvo, ali SDP ima pravo prvog izbora

Četvrtak, 09.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Zahuktavaju se aktivnosti u SDP-u, započinjemo s pripremom za izbore, a u tu svrhu održavamo strateška planiranja i sjednice koje smo imali, kazao je nakon današnje sjednice partijskog predsjedništva, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

On je kazao da ono što rade SDP-ovi izabrani zvaničnici to će biti dio političkog programa.

“Nećemo bježati od tema koje iniciraju etno-nacionalisti na vlasti, ali ćemo naglasak stavljati na probleme građana. Nastojat ćemo staviti u fokus javnosti status radnika i penzionera, da stavimo naglasak na obrazovanje. Imamo ogroman odliv mladih stručnih ljudi, a nama će ostati oni s kupljenim diplomama. Stavit ćemo naglasak na zdravstvo, privrednike, ali da i istaknemo propuste vlasti”, kazao je Nikšić.

Hoćemo da okupimo što širi krug partnera oko zajedničkog programa, dodao je, koji bi ponudili nešto novo na političkoj sceni – dogovaranje prije izbora.

“SDP je spreman da preuzme odgovornost”, izjavio je lider SDP-a.

Nikšić je kazao da nažalost živimo u državi u kojoj je visoki predstavnik potreban, a zadovoljan sam njegovom izjavom o potrebi fer poštenih izbora, jer to dokazuje da zna gdje je došao.

“Čini mi se da je prvi put da međunarodni zvaničnici žele nešto slično”, izjavio je.

Na pitanje o posljednjim izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta kazao je da ne može komentarisati ono što on nije čuo, već samo ono što je rečeno na njihovom sastanku.

Na pitanje o kandidatu za člana Predsjedništva kazao je kako će SDP imati svog kandidata osim ako se ne dogovor da imaju zajedničkog.

“Spremni smo kao Trojka da pozovemo i druge da imamo zajedničkog kandidata, ali pod nekim uslovima. Spremni smo podržati i nekog nestranačkog kandidata, ali kao najjača opoziciona stranka mi imamo pravo prvog izbora”, izjavio je Nikšić.