Petak, 24.09.2021.

Profesorica Sabina Dizdarević će održati uvodno predavanje na svjetski poznatom forumu u Saseksu

Četvrtak, 09.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Profesorica Sabina Dizdarević, na svjetski poznatom medicinskom forumu koji organizuje “The Brighton and Sussex Medico-Chirurgical Society”, održat će uvodno predavanje pod nazivom “Od nejasnog do jasnog – ABC za nuklearnu medicinu”. Forum će se održati u četvrtak, 9. septembra 2021. godine.

Svjetski priznata karijera

Profesorica Sabina Dizdarević je glavna vodeća konsultantica za radiologiju i nuklearnu medicinu u Univerzitetsoj bolnici u Saseksu (Sussex) i voditeljica PET-CT-a centra u Kliničkom naučnom centru za radiologiju u Medicinskoj školi u Bridžtonu (Sussex Medical School (BSMS)).

Promovirana je u počasnog kliničkog profesora na BSMS-u, Univerziteta u Saseksu i Bridžtonu 2019. godine. Profesorica Dizdarević bila je odgovorna za uvođenje nekoliko najsavremenijih dijagnostičkih slika i terapijskih usluga nuklearne medicine te postavljanje novih molekularnih radioterapija i PET-CT usluge na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Nakon što je bila predsjedavajuća Zajedničkog komiteta specijalnosti za nuklearnu medicinu na Kraljevskom ljekarskom koledžu (RCP), ona sada predsjeda Interkolegijalnim stalnim odborom za nuklearnu medicinu u Velikoj Britaniji na Kraljevskom koledžu radiologa i RCP -u te je voditelj istraživača Britanskog društva za nuklearnu medicinu.

Opširna biografija

Medicinski fakultet je završila u Sarajevu, magistrirala je nuklearnu medicinu na Univerzitetu u Londonu, a doktorirala je na Univerzitetu Saseks i Bridžton. 

Njen istraživački interes je doprinio u novim kliničkim istraživanjima pomoću radionuklida, uključujući radionuklidne teragnostičke strategije u onkologiji (posebno karcinom štitne žlijezde i prostate), razvoju i prevođenju biomarkera za molekularno snimanje u nuklearnoj medicini i neuroznanosti te multimodalnom funkcionalnom molekularnom oslikavanju ATP-vezujućih transportera.

U sklopu njene bogate karijere, nalazi se veliki izbor recenziranih publikacija, objavila je 7 poglavlja knjiga i aktivno je uključena u brojna prospektivna istraživačka ispitivanja kao glavni istraživač, vodeći stručnjak za kliničko zračenje ili nosilac licence ARSAC. Do sada je sprovela i učestvovala u više od 150 istraživačkih projekata.

Profesorica Dizdarević je rodom iz Sarajeva i potiče iz porodice doktora. Njena majka je prof. emeritus dr. sci. med. Zehra Dizdarević, jedan od vodećih alergologa i pulmologa u BiH, dok je njen brat, ugledni sarajevski i svjetski poznati neurohirurg prof. dr. Kemal Dizdarević. 

(Avaz/PRESS)