Ponedjeljak, 01.03.2021.

Goražde – Okončanje radova na rekonstrukciji Mosta žrtava genocida krajem godine

Srijeda, 10.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

 U Goraždu su i dalje u toku radovi na rekonstrukciji Mosta žrtava genocida u Srebrenici. Investitor je JP Ceste Federacije a radove koji traju već punih sedam mjeseci izvodi firma ŽGP iz Sarajeva.

Rukovodilac gradilišta Admir Terzić naglašava da radovi teku planiranom dinamikom

„Trenutno se izvode radovi na izradi armirano-betonske  rasponske konstrukcije mosta i do sada je urađeno oko 60 metara na desnoj obali Drine. Istovremeno se priprema i oplata za lijevu stranu rasponske konstrukcije u istoj dužini, koju planiramo završiti u narednih mjesec dana“ – pojasnio je Terzić.

Dodao je da se radi i na sanaciji čelične konstrukcije dodatnim profilima.

„Radimo i na pjeskarenju i farbanju unutrašnjeg dijela čelične konstrukcije. Svakodnevno je angažirano 20-ak radnika a radove otežava vodostaj Drine, ali nekako stižemo planiranu dinamiku. Rok za završetak radova je druga polovina ove godine“ – kazao je Terzić.

U okviru projekta rekonstrukcije mosta uskoro bi trebali  početi i radovi na izgradnji kružnog toka u ovom dijelu grada.

„Imovinsko-pravi odnosi koji koče početak tih radova bit će uskoro riješeni jer sam dao zadatak nadležnim gradskim službama. U interesu svih građana je da se taj projekt realizira. Sredinom mjeseca bit će održan i zajednički sastanak Gradske uprave s Direkcijom cesta kada će između ostalog biti riječi i o gradnji kružnog toka ali i drugim infrastrukturnim projektima važnim za grad Goražde“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Vrijednost ugovora za izvođenje radova na mostu s eksproprijacijom je 3.5 miliona KM, dok će ukupna investicija s izgradnjom kružnog toka koštati oko 7,5 miliona KM.