Nedjelja, 28.02.2021.

Novo Sarajevo: Dopredsjedavajući Općinskog vijeća odriču se plata u korist djece poginulih boraca!

Srijeda, 10.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Dok se sumnjivo bogati poraženi načelnici sarajevskih općina grčevito bore za „bijeli hljeb“ jer „imaju na to pravo“, novi ljudi iz „Četvorke“ demonstriraju etičnost i empatiju sa najugroženijim kategorijama društva. Nakon što su se u sarajevskoj Općini Centar Benjamin Isović i Ira Adilović odrekli plata od oko 3.600 KM, to su na današnjoj sjednici uradila i tri zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo – Majda Kalamujić (SDP), Nedim Salihagić (NBL) i Nijaz Džaka (NiP). Oni idu i korak dalje pa će se prema općinskim organima angažirati da se taj novac usmjeri u projekte podrške posebnim kategorijama stanovništva.

Posao za boračku djecu je prioritet!

„Ja već imam i posao, i platu. Radim u KCUS-u, a oko nas je toliko nezaposlenih i ugroženih. Od 1993. godine živim život porodice poginulog borca i tačno znam kako to izgleda bez muža podizati dijete u ovakvom društvu. Još u predizbornoj kampanji zalagala sam se za to da se u ovom mandatu „Četvorke“ konačno i definitivno riješi pitanje egzistencije ove kategorije stanovništva. Djeca poginulih branilaca do danas su završili škole i fakultete, ali su na birou i u potrazi za poslom. Dakle, cilj djelovanja kroz općinske organe i saradnje sa drugim institucijama i firmama je da do 2024. godine ne bude nezaposlene djece poginulih boraca, bar u Novom Sarajevu, a ovaj cilj morali bi slijediti i svi u KS,“ kaže vijećnica Majda Kalamujić (SDP).

Plate troje dopredsjedavajućih iznosile bi za četiri godine mandata oko 480.000 KM, a u bruto iznosu i mnogo više. Njihova ideja je da se ovaj iznos, uz stavku već planiranu budžetom, umjesto u njihove plate usmjeri za zapošljavanje boračke djece i stipendiranje mladih.

„Moguće je pokrenuti projekte malih, porodičnih biznisa kojima bi mladi konačno riješili pitanje egzistencije, zatim olakšicama dodatno stimulisati poslodavce da zapošljavaju djecu iz ove boračke kategorije. Također, budžetom su predviđena i određena sredstva za stipendiranje učenika i studenata. Za ovu godinu je prijavljeno 30 posto više učenika i studenata nego u prethodnoj godini. Mislimo da bi dodatna sredstva i za tu namjenu u velikoj mjeri doprinijela njihovom kvalitetnijem radu i boljim rezultatima, što je dugoročno dobro za naše društvo. Istovremeno, neophodna je i veća podrška sportskim klubovima kojih je na području Novog Sarajeva mnogo, također radi boljeg uticaja na mlade,“ kaže Nijaz Džaka (NiP).

Ne želim izigrati povjerenje!

Nedim Salihagić (NBL) se kao mlada i ambiciozna osoba našao u vrtlogu političkih dešavanja, ali je prepoznao situaciju u kojoj se nalazi društvo te se odlučio za rad u OV Novo Sarajevo bez općinske plate od 3.600 KM.

„U proteklom periodu svi mladi poduzetnici doživjeli su veliki pad na tržistu rada. I meni se to desilo, ali to mi ne daje za pravo da imam bilo kakvu privilegiju, da tražim povlastice dok se moji sugrađani susreću sa najtežom ekonomskom situacijom. Nema sektora koji nije osjetio posljedice ove krize, što je vrlo očigledno kroz turizam, hotelijerstvo te druge uslužne djelatnosti povezane sa ovim sektorima. Mnoge firme mogu raditi, ali nemaju promet i ne mogu finansirati svoje obaveze, niti platiti radnike. Mnogi radnici su već poslani na neplaćeno odsustvo, što znači da neće dobiti platu, iako se vode kao „zaposleni“. Upravo ti građani su mene birali na ovo mjesto i ne mogu, niti želim izigrati njihovo povjerenje,“ kaže Salihagić i dodaje:

„Zajednički stav o podršci boračkoj populaciji koji smo zauzeli upravo ima za cilj da podstakne akciju konačnog zbrinjavanja ove vrlo osjetljive kategorije stanovništva što je jedna od najvećih moralnih obaveza društva. Zato bi više sluha za probleme običnih građana morali pokazati i u drugim gradskim općinama najbogatijeg kantona u BiH.“