Četvrtak, 25.02.2021.

Osuđeni na 23,5 godine zatvora optuženi u predmetu “Lok”

Srijeda, 10.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Nedžada Beglerovića (1955.), Zaima Smajovića (1965.), Ensada Karića (1970.), Alema Beganovića (1974.) i Nedžada Muhovića (1960.) zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i krivično djelo pranja novca.

Riječ je o prvostepenoj presudi kojom se Nedžad Beglerović osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci, Zaim Smajović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, zatim, Ensad Karić na pet godina, a Alem Beganović i Nedžad Muhović su osuđeni na četiri godine zatvora. Svi oni su osuđeni zbog zloupotrebe službenog položaja i pranja novca.

Nakon izricanja presude Kantonalni sud u Sarajevu oduzima i imovinsku korist od optuženog Nedžada Beglerovića pribavljenu krivičnim djelom i riječ je o dionicama LOK osiguranja i emitenta Privredne banke Sarajevo u vrijednosti od 920.946,37 KM, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Osuđeni Nedžad Beglerović je bio u funkciji zamjenika direktora MKF, Ensad Karić bivši direktor JP Autoceste FBiH , Alem Beganović direktor UNIS instituta. Uz njih su osuđeni i Zaim Smajović i Nedžad Muhović.

Čelnike LOK-a tereti se za pranje više od 4,5 miliona KM kupovinom nepostojećih preduzeća, uplaćivanjem novca na račune različitih firmi, vraćanjem kredita i sl. U izvještaju SIPA-e navodi se sedam sumnjivih transakcija, prenosi Klix.