Subota, 06.03.2021.

Poplave u Trebinju, u prekidu lokalni putevi

Srijeda, 10.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

U slivnom području rijeke Trebišnjice za 50 dana palo je oko 700 litara kiše po kvadratnom metru. Sve elektrane u sistemu rade punim kapacitetom. 

U hidroakumulacije Bileća i Gorica dotok je oko četiristo kubnih metara. Na brani Hidroerlektrane Trebinje 1, u korito rijeke ispušta se oko 200 kubnih metara u sekundi.

Zbog intenzivnih padavina u slivnom području rijeke Trebišnjice, protok kroz grad očekuje se 250-300 kubnih metara vode u sekundi. To, kažu, ne bi trebalo da izazove plavljenja u priobalnom području.

Usljed bujičnih i visokog nivoa podzemnih voda, nizvodno i južno od Trebinja, poplavljeni su dijelovi Popovog i Petrovog polja.

“Nastojimo da iskontrolišemo sve količine vode da ne ugroze grad Trebinje, a nizvodno od grada nastojat ćemo da bude u granicama. Što se tiče Vrela, sigurno je da će biti plavljenja”, rekao je za RTRS Aleksandar Vujić, izvšni direktor za upravljanje sistemom, ZP Hidroelektrane na Trebišnjici.

U prekidu su lokalni putevi Strujić i- Orašje – Čavaš, veza s magistralnog puta Trebinje – Ljubinje i put za selo Velju Goru, južno od Trebinja.