Ponedjeljak, 01.03.2021.

Turković se, kao što možete vidjeti, stvarno obradovala pismu koje joj je poslao ministar vanjskih poslova Japana

Srijeda, 10.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković jučer je primila u posjetu ambasadora Japana Ita Makota povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

Japan je Bosnu i Hercegovinu priznao 23. januara 1996., a diplomatski odnosi su uspostavljeni na današnji dan 1996.

Tokom susreta, ambasador Makoto je ministrici Turković uručio pismo ministra vanjskih poslova Japana Motegija Toshimitsua u kojem je navedeno da se prijateljske veze između dviju država razvijaju na raznim poljima, uključujući politiku, privredu, kulturu i sport.

– Od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 25 godina do danas, Japan je aktivno pružao pomoć na očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. U okviru „Inicijative o saradnji na zapadnom Balkanu“, Japan želi da nastavi raditi na podršci međuetničke saradnje i socio-ekonomskim reformama u BiH. Također, na osnovu prijateljstva koje su dvije države gradile posljednjih 25 godina, te povodom ove 25. godišnjice, želim aktivno sarađivati s Vama na daljnjem jačanju prijateljskih odnosa s BiH, i u zajedničkoj borbi protiv globalne pandemije koronavirusa. Iskreno se nadam da će razmjena posjeta između dviju država, uključujući visoke zvaničnike, ponovo biti aktivna nakon kraja ove pandemije koronavirusa – navedeno je u pismu ministra Toshimitsua.

Na sastanku ministrica Turković je, također povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, ambasadoru uručila pismo za ministra Toshimitsua, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA)