Utorak, 27.07.2021.

Dodik o sankcijama SAD: Povratkom Bajdena vraćeno je staro društvo u igru

Četvrtak, 10.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Uvjeren sam da zemlje EU i cijeli demokratski svijet neće pratiti atak Amerike i prijetnje sankcijama, istaknuo je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH u razgovoru za RTRS.

– Amerika je moćna zemlja, to je razumljivo. Moć se nekada izražava kao nemoć i ovo je više dokaz njihove nemoći. Argumentima i metodama kojima su pokušavali doskora da modeliraju svijet u ulozi najvažnije zemlje, svakako je sada došao u krizu ili ne daje rezultate pa se prijeti silom – kazao je Dodik.

On je naveo da “se moglo čuti da je na tapetu zaustavljanje čitavog demokratskog procesa u zemljama Zapadnog Balkana”.

Komentirao je najavu novih sankcija prema zapadnom Balkanu, koje je najavio američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

– Amerikanci očigledno imaju svoje unutrašnje probleme. Sjedinjene Američke Države su podijeljeno društvo, povratkom Bajdena vraćeno je staro društvo u igru, koje se zove ‘Klintonovi sljedbenici’, a koji su bili neposredni učesnici raspada Јugoslavije. Sada pokušavaju svojim pravilima da modeliraju Balkan po svojim standardima – kazao je Dodik. Dodik je poručio da SAD traži poslušnike, klimoglavce i da su to sljedbenici njihove politike.- Širom svijeta podržavaju razne diktatorske režime kada je to njima u interesu, a ovdje se, kao, bore za demokratiju, što je krajnje licemjerno – kazao je Dodik.