Utorak, 27.07.2021.

Narode, eto nam vakcina: Novalić 11 puta najavio dolazak, nijednom nije “ubo”- Sinopharm mubarek olsun

Četvrtak, 10.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) od decembra do danas čak 11 puta najavio je dolazak vakcina u Bosnu i Hercegovinu. Nijedno njegovo obećanje nije ispunjeno s obzirom na to da Federacija BiH do danas nije uspjela kupiti nijednu vakcinu, piše PRESS.

Novalić je nedavno izjavio kako namjerno nije želio nabaviti vakcine protiv korona virusa kako stanovništvo ne bi pretvorio u “pokusne kuniće”. Ovaj funkcioner SDA, kojem nije smetalo da se upusti u nabavku spornih respiratora i od pacijenata pravi “pokusne kuniće”, želio je igrati na kartu stvaranja slike kako se tobože brine za stanovništvo očito zaboravljajući da se razvijenije zemlje i pametniji premijeri od njega bore za svaku dozu prijeko potrebnih vakcina.

Očito je Fadil Novalić za sebe, a i za SDA klijentelu inteligentniji i sposobniji čovjek od zvaničnika Italije, Njemačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Francuske i brojnih drugih, a koji su od samog početka ulagali sve napore kako bi osigurali vakcine za svoje stanovništvo.

Paralelno s ovom notornom izjavom postavlja se pitanje, ako je već Novalić odugovlačio s nabavkom vakcina, zbog čega je od decembra do danas čak 11 puta najavio dolazak vakcina u Bosnu i Hercegovinu. Ili je Novalić lagao građane i namjerno opstruirao nabavku vakcina ili jednostavno nije bio u stanju nabaviti vakcine pa je onda slagao kako je upravo želio da vakcine ne dođu u BiH. Kako god, ne možemo donijeti sud o tome šta je gore.

Prvu nabavku vakcina Novalić je najavio 18. decembra 2020. godine kada je rekao da ćemo “u ponedjeljak uplatiti novac za nabavku vakcina”. Onda je nastao muk koji je trajao do 11. marta 2021. godine. Tog dana premijer iz reda SDA “najavio je kupovinu ruskih vakcina po cijeni od 17 eura”. Naravno, ruske vakcine nikada nisu stigle u BiH.

Nekoliko dana poslije, 15. marta 2021. godine, Novalić se pohvalio da je uputio pismo namjere u još četiri firme i da su “u opticaju tri vrste vakcine”. Od “tri vrste vakcina” ni traga ni glasa. Nije dugo trebalo da se premijer FBiH ponovo oglasi. To se desilo 29. marta 2021. godine kada je poručio da je potpisao pismo namjere “za kupovinu 500 hiljada doza kineskog Sinopharma”. Kao što možete pretpostaviti nijedna doza Sinopharma nije stigla u BiH, osim onih doza koje su nam kao najvećoj sirotinji udijelile prijateljske zemlje.

Novalić je 6. aprila 2021. godine ustvrdio da “FBiH nabavlja 500 hiljada doza kineske vakcine Sinopharm” i da “pregovori počinju iduće sedmice”. Krajem aprila, tačnije 29. aprila 2021. godine bio je još odlučniji pa je poručio: “Nabavljamo 1,5 miliona vakcina kroz tri kanala, uskoro ugovori”. Naravno, to se nije desilo. Da nije tužno bilo bi smiješno.

Premijer FBiH na sjednici Parlamenta FBiH održanoj 20. maja 2021. godine najavio je da će “sljedeće sedmice u Parlament FBiH poslati tri ugovora za nabavku vakcina”, a šest dana poslije (26. maja 2021. godine) najavio je “potpisivanje ugovora za nabavku milion i po vakcina”.

Svoje oratorske sposobnosti demonstrirao je i 31. maja 2021. godine kada je rekao da “za 15 dana potpisujemo ugovore s Pfizerom za milion vakcina”, ali i 10. juna 2021. godine kada je građanima saopštio da smo “potpisali ugovor za nabavku 500 hiljada doza vakcina Sinopharm”.

Pored Fadila Novalića dolazak vakcina je najavljivao i njegov stranački šef Bakir Izetbegović, a Fadilove sposobnosti “nabavke vakcina” hvalio je i zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić koji je provocirao narod izjavama “Sputnik mubarek olsun” tj. da Fadil završi ono što obeća. Kada je shvatio da od Sputnika nema ništa i da su Novalićeve vakcine nažalost šarena laž, miljenik Poljina počeo se pravdati građanima koje je isprovocirao.

Za nadat se da će Novalić napokon 11 put ubosti. Pa da bude, kao što bi rekao Haris Zahiragić: “Sinopharm mubarek olsun”.

(PRESS)