Nedjelja, 19.09.2021.

Konaković o oglašavanju Udruženja tužilaca FBiH: Predsjednica ovog udruženja je radila na predmetu Dženan Memić, učestvovala je u sramnom i strašnom procesu izmišljene saobraćajne nesreće

Petak, 10.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Udruženje tužilaca Federacije se oglasilo. Predsjednica ovog udruženja je tužiteljica koja je uposlena u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Predsjednica ovog udruženja je radila na predmetu Dženan Memić. Jedna od devet koji su učestvovali u ovom sramnom i strašnom procesu izmišljene saobraćajne nesreće!

Obraza nemaju, Boga se ne boje. Zato će naša borba biti još zešća, napisao je svoj osvrt Elmedin Konaković lider Naroda i Pravde.

Podsjećamo, Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, oštro je osudilo napade i pokušaje diskreditacije glavne kantonalne tužiteljice, kao i većeg broja tužilaca i tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, saopćeno je iz tog udruženja.

– Prilikom podnošenja Izvještaja o radu Tužilaštva Kantona Sarajevo na redovnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, pojedini zastupnici i zastupnice, kao i drugi pojedinci koji su imali priliku da se obrate, iskoristili su pogodan medijski prostor za obmanjivanje javnosti iznošenjem paušalnih, neprofesionalnih i degradirajućih navoda kojim su dezavuirali javnost nastojeći utjecati na kadrovska rješenja, predlagati smjene i prejudicirajući disciplinske i druge odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija – navedeno je u saopćenju.

Iako bi jačanje demokratičnosti, političke kulture i vladavine prava trebalo biti suštinsko opredjeljenje zastupnika i zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo, pojedinci su navedene principe potpuno zanemarili i narušili dovođenjem u politički kontekst pravosudnu instituciju i javnim prozivanjem pojedinih tužilaca, navodi također Udruženje.

Mogućnost za kritičko sagledavanje rezultata Kantonalnog tužilaštva zamijenjena je pokušajima da tužilačka funkcija bude obezvrijeđena, a integritet tužilaca i tužiteljica doveden u pitanje.

– Uprkos ovim negativnim pojavama, jasno i nedvosmisleno poručujemo da tužioci i tužiteljice ne pristaju da budu predmet političkih obračuna te da te pojave ni u najmanjoj mjeri neće ugroziti nezavisnost tužilaštava, kao i ostvarivanje funkcije zbog koje postoje – navedeno je u saopćenju Udruženja tužilaca Federacije BiH.