Utorak, 02.03.2021.

Agan Bunić prokomentarisao optužnicu za zloupotrebu položaja: Bio sam sretan na svečanoj ceremoniji dodjele priznanja u Banskim dvorima Banja Luke jer su svi čuli za ponosni Bužim

Četvrtak, 11.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Nakon što je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo, a Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Bužim Agana Bunića ,te Emira Aldžića, direktora JU Centar za socijalni rad Bužim zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, na svom Facebook statusu se oglasio i nekadašnji načelnik Bunić.

On se požalio na medije koji su prenijeli tu informaciju iako nije bilo službenog saopćenja Kantonalnog tužilaštva USK-a.

“Prenose neistinite informacije i osuđuju me prije pravosnažne sudske odluke oko “navodnog plaćanja” priznanja “Najnačelnik” iz sredstava Centara za socijalni rad, odnosno iz sredstava planiranih za naknade nezaposlenim porodiljama”, napisao je izmeđuostalog.

Ostatak posta prenosimo u cjelosti:

Podsjetiću vas da su upravo u mom mandatu načelnika prvi put uvedene i realizirane naknade za nezaposlene porodilje. Mogli ste provjeriti prije nego me lažno optužite da je isplata za te svrhe išla redovno i da ne postoji slučaj da nije isplaćena navedena naknada u toku moga mandata. Pozivam medije da navedu bar jednu naknadu za porodilje koja nije na vrijeme isplaćena u mom mandatu, ako istu pronađu i dokažu ja ću prihvatiti sve što mi se stavlja na teret iz ove optužnice i povlačim se iz političkog života. Pored te naknade u toku moga mandata je po prvi put sufinanciran prevoz za učenike srednje škole koji dolaze iz porodica slabijeg imovinskog stanja. Dakle, itekako se imalo socijalne osjetljivosti prema najugroženijim kategorijama stanovništva.

Pored svega što sam radio za te kategorije stanovništva moram vas podsjetiti da sam kao načelnik inicirao uvođenje dječijeg dodatka za djecu na području USK-a (“Faktor” je pisao o tome 2015.godine), što je na kraju aktuelna Vlada USK-a realizirala u toku 2020.godine. Dakle, moralna i svaka druga predavanja o ovim pitanjima možete držati nekome drugom, meni najmanje. Budžet je samo plan za općinu i sve korisnike budžeta u toku jedne budžetske godine. Budžet je jedinstven akt koji se usvaja za organ uprave, sve javne ustanove, pravobranilaštvo, a izvršava ga Općinski načelnik u skladu sa zakonom. Planirana sredstva Centar za socijalni rad su sredstva budžeta Općine, nemaju korisnici budžeta svoja sredstva, oni se financiraju iz budžeta 100 %. Ukoliko se određena stavka u budžetu ne realizira u potpunosti ili za istu nije planirano dovoljno sredstava zakon o budžetima i odluka vijeća o izvršavanju budžeta su dozvolile unutrašnju preraspodjelu sredstava do 10 % unutar korisnika i između korisnika budžeta. Što je u konkretnom slučaju urađeno u skladu sa zakonskim ovlastima načelnika.

Oni koji su pisali prijave prije pet godina su na nezakonit način smjenili bivšeg direktora A. E. , što je on i dokazao na sudu. Eto prilike za nadležne općinske organe da pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti nezakonite smjene direktora i nastanka štete po budžet u iznosu oko 30.000 KM (razlika plate, kamata, doprinosi i troškovi postupka) koji će se morati isplatiti iz budžeta općine Bužim bivšem direktoru.

Na kraju, kao Općinski načelnik općine Bužim bio sam sretan na svečanoj ceremoniji dodjele priznanja u Banskim dvorima Banja Luke. Tog decembra 2015.godine za jedan mali ali ponosni Bužim su čuli i imali priliku vidjeti šta radimo na razvoju lokalne zajednice svi oni najuspješniji u toj godini iz svijeta malih i velikih biznisa, politike, diplomatije i medija. Agan Bunić je u tom slučaju bio nebitan, danas to priznanje ne mogu dobiti, jer sam isto dobio kao načelnik najmlađe krajiške općine.