Nedjelja, 28.02.2021.

Kreće suđenje po tužbi Sebije Izetbegović protiv Zehre Dizdarević. “Ona ne pripada akademskoj zajednici. Za to postoje dokazi”

Četvrtak, 11.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Pred Općinskim sudom u Sarajevu uskoro će početi glavni pretres odnosno suđenje po tužbi direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović protiv dr. Zehre Dizdarević, piše Raport.

Prof. Izetbegović tužila je dr. Dizdarević za klevetu, odnosno zbog tvrdnji koje je poznata doktorica izgovorila u medijima.

Dr. Dizdarević je u jednoj reakciji na Face TV kazala:

“Žao mi je sto sam popustila na molbe da joj se pomogne u stvaranju akademske karijere i da se pridruži akademskoj zajednici kojoj nikad nije pripadala”.

Zbog toga je Izetbegović tužila svoju kolegicu za klevetu.

Ono što je dr. Zehra Dizdarević ustvari kazala jeste da je akademski put ili obrazovanje Sebije Izetbegović sumnjivo.

Kako je Raportu rečeno, advokati dr. Dizdarević prikupljaju materijale i pozivaju svjedoke koji bi trebali potvrditi njene riječi.

Šta bi mogli biti dokazi?

Poznato je da je Izetbegović, djevojački Građević, studirala 11 godina.

Studentica Sebija Građević – Izetbegović ipak je završila fakultet 1989. godine prosjekom ocjena 7,38. Prema izjavama upoznatih u problematiku, sporno je što je prema
tadašnjim aktima i propisima Medicinskog fakulteta i UNSA asistent na fakultetu mogao je postati ljekar koji završi fakultet „sa prosječnom ocjenom najmanje 8 (osam) iz cijelog studija i najmanje 9 (devet) iz predmeta za koji konkuriše“. Prema tome Izetbegović nije ispunila uvjete.

Faksimil Pravilnika Medicinskog fakulteta

Također sumnjiva je i njena studentska epizoda u Zagrebu. O tome su već pričali Muradif Pajt (koji tvrdi da je Izetbegović ukrala magistarski rad njegovoj supruzi), ali i sam dr. Asim Kurjak kod kojeg je Izetbegović navodno studirala.

“Niti sam ja njoj bio mentor, niti je ona zaista bila moja učenica. Tačno je da je bila kod mene, ali tek nekoliko mjeseci, tokom rata u BiH”, rekao je dr. Asim Kurjak za N1.

Raport je došao u posjed originalnog izvoda iz fakultetskih arhiva iz kojih se vidi prosjek studentice Izetbegović od 7,38.

Prosjek ocjena Sebije Izetbegović

Kako smo već rekli, uvjet je prosjek najmanje 8 odnosno 9.

To se jasno vidi iz Pravilnika.

Raport je došao u posjed molbe Izetbegović, koju je uputila Vijeću za naučno istraživački rad i postdoplomski studij Univerziteta u Sarajevu u kojoj tvrdi da je položila 10 od 14 ispita.

Ona je 10. augusta 1994. godine uputila ovu molbu za priznavanje statusa studenta postdiplomske nastave.

Molba koju je poslala Sebija Izetbegović

“Upisala sam studij postdiplomske nastave 2. 3.1993. godine na Sveučilištu u Zagrebu – Medicinski fakultet. Kompletna nastava – predavanja, vježbe i konsultacije kao i ispiti provedeni su na engleskom jeziku.

Nažalost, zbog političkih prilika, morala sam napustiti Zagreb ne položivši četiri od ukupno četrnaest ispita.

Molim da mi omogućite polaganje preostalih ispita te izradu magistarskog rada”, navodi se u molbi Sebije Izetbegović.

Prema određenim navodima, jedna od ključnih figura za njenu akademsku karijeru bio je i tadašnji dekan Medicinskog fakulteta Nedžad Mulabegović.

Došli smo i do dokumenta, odnosno Uvjerenja, koje on izdaje Sebiji Izetbegović 5. juna 1996. godine.

Uvjerenje koje je izdao tadašnji dekan Mulabegović

“Izetbegović Sebija, doktor medicine, položila je sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju iz OSNOVI MEDICINSKIH ISTRAŽIVANJA – EKSPERIMENTALNA MEDICINA Medicinskog fakulteta u Sarajevu”, navodi se u potvrdi koju potpisuje dr. Mulabegović.

Upravo će ovi dokumenti, ali i brojni svjedoci, biti na ročištima suđenja Izetbegović protiv Dizdarević. Da li će oni pomoći da se dokaže teza dr. Dizdarević vidjet će se tokom ročišta i ocijenit će na kraju sud.

Kemal Dizdarević: Postala je ginekolog prije nego je i shvatila koju to specijalizaciju specijalizira

O svemu ovome za Raport je govorio sin dr. Zehre Dizdarević, također ugledni ljekar Kemal Dizdarević.

“Sebija je navodno tužila Zehru Dizdarević jer je prof. Dizdarević rekla da je njeno lično mišljenje da Sebija Izetbegović ne pripada akademskoj zajednici. To mišljenje je očigledno bazirano na dokazima”, navodi dr. Dizdarević.

Dr. Kemal Dizdarević: Sebija je moljakala za različite usluge u vezi medicinskog napredovanja

Potom je on za Raport u osam tačaka naveo neke, kako kaže, fakte.

1. Sebija nije imala uslove za prvu stepenicu akademske karijere, tj. izbor u zvanje asistenta. Prosjek ocjena joj je bio 7,3 a uslov je 8. Također, nije imala odgovarajuću ocjenu iz ginekologije koju je morala imati da bi postala asistent na predmetu ginekologija. Izetbegović je studirala preko 11 godina, što zvanično nije uslov za izbor, ali uvijek je bila praksa fakulteta da dugoprugaše ove vrste ne bira kao akademsko osoblje.

2. Zehra Dizdarević najbolje zna da je za Sebiju Izetbegović lično urgirao njen suprug da joj se priznaju nepostojeći naučni radovi, koje nije napisala, niti objavila, da bi bila izabrana u zvanje docenta.

3. Sebija Izetbegović tvrdi da je njen mentor uvaženi akademik Kurjak, a pred očima čitave javnosti te navode je sam akademik Kurjak negirao kao neistinite.

4. U njenoj zvaničnoj dokumentaciji na fakultetu stoji da je specijalizirala ginekologiju ali sa nedovoljnim brojem godina treninga i staža. Sebija je postala ginekolog prije nego je i shvatila koju to specijalizaciju specijalizira.

5. Zehra Dizdarević najbolje zna na koje je sve načine bila svojevremeno pritiskana da pomaže Sebiji Izetbegović pa tako i najbolje zna da je gola istina da ona stvarno i suštinski ne pripada akademskom osoblju.

6. Medicinsko akademsko i stručno zvanje (i poslanje) podrazumijeva jednak pristup svim pacijentima – a sami smo se uvjerili kroz direktni medijski nastup Sebije Izetbegović da se ona ne drži tog preduslova ljekarske profesije. Sebija Izetbegović je javno negirala da će doktori pod njenom ingerencijom i kontrolom pristupiti liječenju bolesnog djeteta!

Zehra Dizdarević je nastupila moralno i odgovorno kada je ukazala da je to u suprotnosti sa onim što pripadnik akademskog medicinskog osoblja treba činiti i javno izjavljivati.

7. Sebija Izetbegović je tužila Zehru Dizdarević koju je prije toga, kao i druge profesore koji su joj trebali, moljakala za različite usluge u vezi medicinskog napredovanja i to na različite načine i putem različitih pritisaka. Zehra Dizdarević najbolje zna bolne i za sve nas uvredljive limite Sebije Izetbegović. Njena trenutna pozicija, njeno ranije akademsko uvaljivanje i nekorektno pritiskanje da joj se ispune nerealne želje, najbolje zna Sebija Izetbegović i Zehra Dizdarević. Mišljenje Zehre Dizdarevuć da Sebija Izetbegović ne pripada akademskoj zajednici je mišljenje jedne profesorice o mlađoj doktorici o kojoj je prije toga imala priliku, iz prve ruke, saznati mnogo toga. Ovo mišljenje je očigledno bazirano da realnosti i nije kleveta.

8. Iz ličnog primjera mogu reći da je ustvari sama Sebija Izetbegović klevetnica. Postoji presuda koju sam dobio u sporu sa Sebijom Izetbegović radi klevetničkih istupa Sebije I. protiv mene. Sada bi S. I. da to pokuša da vrati, i to ne meni, već dugo godina penzionisanoj profesorici koja je eto moja majka. S.I. je zagubljena u svojoj iluziji o sebi samoj, ona stvarno ne pripada nikakvoj akademskoj zajednici, pa čak ni ovoj našoj.

(Raport)