Ponedjeljak, 01.03.2021.

Tužna vijest na ovaj hladni februarski dan: Gorivo poskupljuje!

Četvrtak, 11.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Građani Federacije na benzinskim pumpama mogu očekivati cijene iznad dvije marke po litru što dizela što benzina, potvrdili Ministarstva trgovine FBiH.

Sirova nafta

Dodali su da je, prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Ministarstvu, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 9. februar sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95 iznosi od 1,76 do 2,06 KM, a dizel od 1,66 do 2,06 KM. Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH za bezolovni benzin 95 iznosi 1,96 KM za litar i za dizel 1,94 KM. U toku današnjeg (jučerašnjeg, op. a.) dana evidentirano je 25 novih obavijesti o promjeni cijena i marži i odnose se na povećanje cijena navedenih derivata za 5 feninga po litru.

Prema njihovim riječima, važno je naglasiti da je sirova nafta tipa Brent na berzi dostigla 60,56 dolara za barel, odnosno Brent je porastao za 8,38 posto u odnosu na 1. februar ove godine.

– Rast cijena sirove nafte na svjetskim berzama uzrokovan je porastom ograničenja ponude od Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, koji su na posljednjem sastanku održanom 3. februara 2021. godine produžili važeći sporazum o smanjenju snabdijevanja – istakli su.

Na naše pitanje o potrošačkim cijenama, istakli su da je Federalni zavod za statistiku objavio da su u novembru 2020. godine, u odnosu na novembar 2019., cijene niže za 1,5 posto, kao i da su potrošačke cijene u novembru 2020., u prosjeku, porasle za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Rast cijena

– Cijene su porasle za stanovanje, vodu, električnu energiju, plin i druge energente, namještaj, kućanske uređaje i redovno održavanje kuće za 0,6 posto. Hrana i bezalkoholna pića te ostala dobra i usluge za 0,3 posto i zdravstvo 0,2 posto. U decembru 2020. godine u odnosu na decembar 2019. godine najviši rast cijene imalo je jestivo ulje (rast cijene 19,5 posto) – pojasnili su iz Ministarstva.

Maloprodajna marža do 10 posto

Naglasili su da je Vlada FBiH donijela zaključak kojim je dala preporuku kantonalnim organima da u roku od 15 dana donesu odluke o mjerama neposredne kontrole cijena za proizvode iz nadležnosti kantona.

– Vlada FBiH je donijela preporuku kantonima da se donesu odgovarajuće odluke o određivanju maksimalne veleprodajne marže do osam posto i maksimalne maloprodajne marže do 10 posto. Preporuka se odnosi na proizvode iz kantonalne nadležnosti, i to sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna, žitarica i mlijeko – zaključili su, prenosi Avaz.