Srijeda, 28.07.2021.

Bira se u tajnosti rukovodstvo OO SDA Centar, instrukcija je jasna Čorbo mora pobjediti!

Petak, 11.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

U OO Centar provode se stranački izbori, po već poznatom scenariju Ahmed Čorbo odnedavni član stranke (učlanio se prije godinu) zbog bliskosti sa Jasminom Izetbegović mora biti izabran za predsjednika.

Kako bi ostvarili svolj cilj i obezbjedili podršku Čorbi kojeg ne poznaje članstvo po MO odlučili su da izborne skupštine po mjesnim odborima održe u tišini i bez obavještavanja svih članova koji pripadaju tom mjesnom odboru kako nalažu i pravila izbornog postupka SDA (svaki član je po automatizmu delegat na skupštini svog MO), a sve kako bi spriječili da se pojavi protukandidat koji bi mogao ugroziti Čorbu, jer realno Čorbu bi ugrozio bilo ko.

Selektivno su na skupštini MO pozivani odabrani što je izazvalo burnu reakciju dugogodišnjih članova i osnivača stranke i MO na općini Centar koji zbog svega najavljuju masovni izlazak iz stranke.

Očigledno da Čorbo kao novi član SDA još uvijek nije naučio pravila izbornog postupka i shvatio da se na skupštine MO pozivaju svi članovi stranke sa tog mjesnog područja i da je neophodno prije same skupštine održati kandidacione skupove, pa tek onda pristupiti izboru rukovodstva MO. Međutim svaki kandidacioni skup bi omogućio i nove kandidature koje Čorbi ne bi pogodovale pa se odlučio prekršiti pravila izbornog postupka, a sve to uz odobrenje izborne komisije formirane i kontrolisane od strane Centrale SDA jer kako se vratiti i reći da Čorbo nije izabran.

Prema informacijama na svim skupštinama MO nije bilo dovoljno članova da bi skupština bila validna i postojao kvorum za održavanje istih i umjesto da se zapitaju zbog čega je to tako, SDA je, kao i bezbroj puta do sada zatvorila oči jer interes zvani Čorbo je iznad toga.

Ostaje da vidimo da li će Čorbo konačno pročitati izborna pravila i dopustiti da bude izabran varenjem dugogodišnjih članova stranke kojima je uskraćeno pravo da biraju na svom MO, a onda i da li će lično za sebe održati kandidacioni skup prije same izborne skupštine za predsjednika OO.

Prema informacijama kojima raspolažemo za potpredsjednike će biti predloženi Kenan Avdagić (drugi put na listi za vijeće nije dobio povjerenje građana) inače potpredsjednik iz starog saziva i Jasmin Salkić također jedan od potpredsjednika iz starog saziva.