Utorak, 15.06.2021.

Inzkova molba građanima BiH nakon presude Mladiću: To nam je u testamentu ostavila Hatidža Mehmedović, prekretnica za zemlju krvi i meda!

Petak, 11.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Traženjem i davanjem oprosta pobjeđuju čovječnost i čovječanstvo, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko u svojoj izjavi za medije komentirajući pravosnažnu presudu Ratku Mladiću.

Nakon gotovo 26 godina od genocida u Srebrenici, njegov glavni protagonist Ratko Mladić, napokon je dobio pravosnažnu sudsku presudu na Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove. Iako se desetljeće i po skrivao od Haškog tribunala, međunarodna pravda ipak ga je sustigla.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH kazao je da je ova presuda historijska, iako se istodobno radi o zakašnjeloj pravdi.

-Žrtve komandanta Vojske Republike Srpske ovom presudom mogu osjetiti djelomičnu satisfakciju za pretrpljenu bol koju su preživjeli tokom rata samo ako ne trpe nove provokacije u vidu veličanja nedavno pravosnažno osuđenog Mladića. Stoga pozivam sve koji se upuštaju u takve aktivnosti, bilo izjavama u medijima, na društvenim mrežama ili crtanjem murala sa likom ratnog zločinca, da se suzdrže od destruktivnog ponašanja u ime bolje budućnosti novih generacija ove napaćene zemlje. Istina oslobađa. Bez istine nema pravde, a bez pravde nama pomirenja. To nije otrcana floskula nego činjenica. Stoga molim građane Bosne i Hercegovine da iskoriste ovu veliku šansu da zajedno rade na katarzi, pomirenju, oprostu. Odgovornim, zrelim odnosom prema prošlosti trebamo se okrenuti budućnosti u kojoj ćemo graditi zdravo društvo za svakog pojedinca u ovoj lijepoj zemlji. Neka ovo bude prekretnica za zemlju krvi i meda. Potrudimo se svi zajedno da u 21. stoljeću u ovoj zemlji dominira med. To nam je u testamentu ostavila i majka Hatidža Mehmedović. Traženjem i davanjem oprosta pobjeđuju čovječnost i čovječanstvo, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko u svojoj izjavi za medije komentirajući pravosnažnu presudu Ratku Mladiću.

(Oslobođenje/PRESS)