Utorak, 15.06.2021.

Je li vas strah botovi SDA zbog izrečene zatvorske kazne za komentare “izdajnik” i “neprijatelj svog naroda” na Facebooku?

Petak, 11.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Pravosnažna presuda kojom je pripadnik Oružanih snaga BiH Jurica Pavlović osuđen na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne jer je na društvenoj mreži Facebook nazivao književnicu Martinu Mlinarević “izdajicom” i “neprijateljem” svog naroda, jasan je pokazatelj budućih pravosudnih praksi kada je riječ o širenju mržnje na internetu.

Ova presuda trebala bi u dobroj mjeri zabrinuti botove Stranke demokratske akcije (SDA) koji su identične izraze (“izdajica” i “neprijatelj svog naroda”) koristili kako bi stavili metu na čelo brojnim novinarima, državnim službenicima i političarima u BiH.

Jurica Pavlović pripadnik je hrvatskog naroda isto kao i Martina Mlinarević, ali je pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela “Izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”. Dakle, mržnja ne poznaje etničke grupe i za ovo krivično djelo odgovaraju i Bošnjaci koji stavljaju metu na čelo Bošnjacima, Hrvati koji stavljaju metu na čelo Hrvatima, Srbi koji stavljaju metu na čelo Srbima i svi ostali građani Bosne i Hercegovine koji uđu u sferu nezakonitog postupanja.

Za identično krivično djelo koje je počinio Jurica Pavlović, dakle “Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, sredinom februara 2021. godine podnesena je krivična prijava protiv botova SDA i to Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Prema pisanju medija državni tužitelji aktivno rade na obimnom predmetu koji će obuhvatiti više osoba i koji zahtjeva međunarodnu pravnu pomoć s obzirom na to da jedan od internet ratnika, Jasmin Mulahusić, ima prijavljeno mjesto prebivališta u Luksemburgu.

(PRESS)