Utorak, 27.07.2021.

Magazinović direktno: Ako može u Ustav da se upiše da će Čović biti član Predsjedništva i da se izbori ne održavaju

Petak, 11.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Magazinović je za N1 komentarisao i Izborni zakon i nesuglasice u vezi s tim. Kako je kazao, proces jeste počeo i ide vrlo “kilavo”, kako je istaknuo.

“Imate dva paralelna procesa: ovaj koji je vidljiv i to je rad Interresorne radne grupe, a paralelan proces koji se vodi mimo očiju javnosti – i to vode predstavnici međunarodne zajednice sa predstavnicima određenih političkih stranaka, odnosno akcent je na SDA i HDZ-u. To se i ne krije pa Čović najavi da će sjesti s Izetbegovićem. Onda se postavlja pitanje zašto će vam Interresorna radna grupa i ta predstava za narod. Mi služimo kao izlog, a stvari se dešavaju na drugom mjestu. S tom spoznajom su došli u Interresornu radnu grupu da rade i nije najvažnije šta će biti dogovoreno tu, već oni koji dogovore. Zbog toga je proces u samom startu narušen od stranačkih lidera, koji tretiraju taj institucionalni rad kao nužno zlo, a ne i kao nešto što je potrebno“, istaknuo je za N1.

Kako je dodao, do sada se razgovaralo o tri poglavlja i nije bilo značajnih razmimoilaženja.

“Za mene kao člana te komisije je najvažnije da se izmijeni dio koji se odnosi na to da će se garantovati fer i pošteni izbori. Danas izbore odlučuju oni koji poslije 7 sati imaju u rukama naše glasačke listiće. Izbore ne odlučuje volja glasača – to je glavni problem. S druge strane, imate stranke vlasti. Njihov prioritet je da se ništa ne promijeni, jer u ovakvom sistemu opstaju. U startu imaju 20.000, 30.000 glasova. Naprimjer, Naša stranka, koja je parlamentarna stranka, ima manje od 30.000, dakle dva puta ukradu glasove jedne stranke koja je relevantna. To je nešto što je za nas zaista suštinski problem. Za Čovića je suštinski to, ako može, u Ustav da se upiše da će on biti član Predsjedništva i da se izbori ne održavaju. Pošto ne može, onda traži varijantu da se ne upiše, to ali da to znači“, izjavio je Magazinović.