Nedjelja, 19.09.2021.

Izetbegović uputio pismo Ambasadi SAD: Borba protiv ideologija zla mora biti odlučna i kontinuirana

Subota, 11.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Lider SDA Bakir Izetbegović povodom godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington uputio pismo Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Dvadeseta godišnjica terorističkog napada

“Poštovani amabasadore Nelson,

Molim Vas da povodom dvadesete godišnjice terorističkog napada na Svjetski trgovački centar u Njujorku i na Pentagon, porodicama žrtava, američkom narodu i vladi SAD prenesete izraze našeg dubokog saosjećanja.

Prisjećajući se najstrašnijeg terorističkog napada koji je ikada izveden, svi trebamo biti svjesni obaveze da predano nastavimo ulagati maksimalan napor u borbi protiv terorizma, nasilja i ekstremizma svih vrsta, te jačanja naših napora u očuvanju najsvetlijih dostignuća civilizacije – mira, slobode i demokratije.

Borba protiv ideologija

Mi u Bosni i Hercegovini imamo bolna iskustva o tome kakvu spiralu zla mogu pokrenuti nasilnici i ekstremisti ako se njihovo nasilje ne zaustavi na vrijeme. Zato borba protiv ideologija zla mora biti odlučna i kontinuirana. SAD su u Bosni i Hercegovini imale, i uvijek će imati partnera u globalnom suprotstavljanju terorizmu, ekstremizmu i ideologijama koje promoviraju podjele i nasilje – napisao je Izetbegović.