Petak, 24.09.2021.

Vašington povukao protivraketni sistem iz Saudijske Arabije

Subota, 11.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Amerika je u proteklih nekoliko sedmica povukla svoj najnapredniji protivraketni sistem “Patriot” iz Saudijske Arabije uprkos neprestanim napadima iz vazduha pobunjenih Hutija iz Jemena.

Agencija AP je analizom satelitskih snimaka utvrdila da je protivraketni sistem povučen iz vazdušne baze “Princ sultan” izvan Rijada.

– Prema mišljenju većeg broja administracija iz regiona, sve je jasnije da SAD nisu posvećene Persijskom zalivu kao ranije. Sa tačke gledišta Saudijske Arabije odluke koje su donosili predsjednici Barak Obama, Donald Tramp i sada DŽozef Bajden predstavljaju određenu dozu ignorisanja, smatra analitičar Kristijan Ulriksen sa Instituta za javnu politiku Univerziteta “Rajs” iz Hjustona.

Na satelitskim snimcima, koje je analizirao AP krajem avgusta, vidi se da su neke baterije napustile tu oblast, mada je primjetna određena aktivnost vozila.

Međutim, na posljednjim snimcima visoke rezolucije vidi se da je ta lokacija sada prazna i da nema vidljivih aktivnosti.

AP navodi da je o povlačenju protivraketnog sistema bilo riječi u proteklih nekoliko mjeseci.

Portparol Pentagona Džon Kirbi potvrdio je da je bilo preraspoređivanja određenih protivraketnih sredstava, ali da su SAD “duboko” posvećene svojim saveznicima na Bliskom istoku. 

(AVAZ/PRESS)

Tagovi: SAD