Petak, 05.03.2021.

Je li ko od izbora vidio Edina Mušića – predsjednika SDA u HNK?

Petak, 12.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Ukoliko vam je nepoznato ime Edina Mušića onda ste vjerovatno dio velike grupe ljude koja ne zna ko je, a ni čime se bavi funkcioner SDA zadužen za Hercegovačko-neretvanski kanton. Ime Edina Mušića nije se čulo u bilo kakvom kontekstu priče o izborima Mostaru, a trebalo se čuti jer Mušić je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), piše PRESS.

Davne 2003. godine Mušić je svoju političku karijeru počeo graditi u Sarajevu. U dva mandata bio je ministar u Vladi Federacije BiH, zatim zastupnik u Parlamentu FBiH, nakon toga predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i u konačnici nakon izbora 2018. godine zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Čime se bavio u proteklom period poznato je samo članovima interesne grupe kojoj i sam pripada, a vrlo dobro je poznato da se Mostarom nije bavio kao što se nije bavio ni poslom parlamentarca.

U jeku priče o izboru gradonačelnika Mostara te eventualnim planovima i programima SDA upravo je Edin Mušić ključna osoba koja je trebala biti uključena u sve procese. Do toga nije došlo jer važnije je, a i korisnije Mušiću da se bavi poslovima vezanim za namjensku industriju.

Jedina situacija u kojoj Mušić pokazuje interesovanje za ovaj dio Bosne i Hercegovine je kada se razgovara o tome kojim će firmama Vlada HNK dodijeliti poticaja. Tu se završava svaki interes Edina Mušića za Mostar, a i kompletan HNK.

Mušić se samo na papiru i na izvodu s bankovnog računa vodi kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zašto “na papiru”? Pa zato što sjedi u parlamentarnim klupama i prima platu od 6.000 KM, ali u suštini ne obavlja posao za koji ga plaćaju građani BiH. Od preuzimanja mandata 2018. godine Edin Mušić nije postavio nijedno pitanje na sjednici Parlamentarne skupštine BiH isto kao što nije predložio nijedan zakon.

Posao u Parlamentarnoj skupštini BiH prepustio je šefu Kluba SDA Halidu Genjcu dok je posao u Mostaru prepustio predsjedniku Gradske organizacije SDA Mostar Salemu Mariću. Njegovo je da sjedi, gleda lične interese i prima platu, a ukoliko eventualno dođe do kakvih problema prvi je u redu koji će reći: “Predsjedniče, nisam ja imao veze s tim. Za to je kriv Marić”.

Salem Marić za razliku od Edina Mušića uključen je u procese. Salem Marić bavi se Mostarom i pokušava doći do najboljih rješenja u komplikovanoj političkoj situaciji. Za razliku od njega, Edin Mušić iz Sarajeva – koji se u potpunosti distancirao od priča o izboru gradonačelnika Mostara – dok ispija kafu u Ferhadiji kritikuje Marić i omalovažava trud koji je ovaj čovjek uložio. Naravno, nikada se do sada nije desilo da je Edin Mušić dao bilo kakav prijedlog vezan za Mostar. Mušić je tu da sačeka dolazak problema i onda da tvrdi kako bi on sve uradio puno bolje: “Ali, eto predsjedniče, nisam bio uključen jer sam kao i svaki put do sada imao neodgodive obaveza”.

Kad god Mostarci vide Edina Mušića u Mostaru onda znaju da vjerovatno u Mostar dolazi Bakir Izetbegović ili delegacija SDA iz Sarajeva. Tada se Mušić pripremi, dočeka predsjednika, prisustvuje sastancima i zajedno s Izetbegovićem napusti sastanak da ne bi kojim slučajem – ne daj bože – ostao na sastanku pa da mora učestvovati u donošenju kakve odluke.

(PRESS)

Tagovi: Edin Mušić