Nedjelja, 07.03.2021.

Počinje suđenju Fadilu Novaliću i drugima

Petak, 12.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

U Sudu BiH 24.februara zakazano je ročište optuženima u aferi “Respiratori”, Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelke Milićević. Ova informacija objavljena ja na rasporedu suđenja. Sutkinja je Džemila Begović.

Oni su prije 15 dana negirali krivicu u koruptivnoj aferi teškoj 10,5 miliona KM, a koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine za BiH. Respiratori nikada nisu ni verificirani niti se koriste u zdravstvenim ustanovama. Sud BiH, podsjećamo, 30. decembra prošle godine u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv ove četvorke. Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM. 

Nakon višemjesečne istrage, Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4. decembra prošle godine, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade. Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja se na teret da su počinili više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi.

(Avaz)

Tagovi: Fadil Novalić