Ponedjeljak, 25.01.2021.

Auto od optuženika u predmetu “Bosna”, a kuća od optuženika u predmetu “Kasa”: Odakle Osmici toliki novac u gotovini i kako ga je legalizovao?

Srijeda, 13.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Viši savjetnik za borbu protiv korupcije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Eric Larson u jednom od prvih medijskih istupa, nakon preuzimanja dužnosti u Sarajevu, poručio je istražnim organima u Bosni i Hercegovini da samo prate tok novca domaćih funkcionera, piše PRESS.

Da je Larson bio upravu kada je govorio o praćenju toka novca pokazala je finansijska istraga Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koja se odnosila na direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica.

Istražitelji SIPA-e otkrili su kako supruga direktora OSA-e Amela Šehović-Mehmedagić vozi automobil koji je prije nje tj. sve do 25. jula 2019. godine bio u vlasništvu visokog funkcionera SDA Asima Sarajlića. Finansijskom istragom utvrđeno je da je supruga direktora OSA-e za automobil izdvojila pola iznosa od ugovorene cijene.

Tok novca na relaciji “porodica Osmana Mehmedagića” – “Asim Sarajlić” sporan je iz više uglova. Asim Sarajlić u momentu kada je prodao automobil suprugi direktora OSA-e bio je (i još uvijek je) član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e koja nadzire rad Osmana Mehmedagića. Upravo je Asim Sarajlić bio jedan od rijetkih članova parlamentarne komisije koji je na sve načine pokušao relativizirati sagu vezanu za fakultetsku diplomu prvog obavještajca, ali i predstaviti ga patriotom koji brani interese države BiH. Jedini interes – i to onaj finansijski – međusobno su imali porodica Osmana Mehmedagića i Asim Sarajlić.

Asim Sarajlić jedan je od optuženika u predmetu “Bosna”, a koji se odnosi na nelegalno zapošljavanje osoba u javnom preduzeću Elektroprivreda BiH. Sarajlić se tereti za počinjenje krivičnog djela trgovina utjecajem. Treba posjetiti kako je 2017. godine upravo OSA radila posebne istražne radnje na ovom predmetu.

“Obrađivala” ga OSA, on dvije godine poslije prodao auto suprugi direktora OSA-e

U momentu “obrađivanja” osoba obuhvaćenih predmetom “Bosna” direktor OSA-e bio je Osman Mehmedagić. Koliko je normalno da supruga direktora OSA-e kupuje automobil od osobe koju je par godina ranije po nalogu Kantonalnog tužilaštva KS “obrađivala” OSA, procijenite sami.

Zanimljiva je informacija kako su do imena Asima Sarajlića kantonalni tužitelji došli iz izjava svjedoka, a ne iz materijala koje je Kantonalnom tužilaštvu KS dostavila OSA-a. Naime OSA je počela tretirati Asima Sarajlića tek nakon što su svjedoci ispričali da je u aferu “Bosna” uključen i Asim Sarajlić, odnosno nakon što je Kantonalno tužilaštvo KS zatražilo od Mehmedagića da im dostavi i materijale u kojim se spominje ime Asima Sarajlića.

Bivša glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS, a danas sutkinja Suda BiH Dalida Burzić najbolje zna kakvih je problema imala s Osmanom Mehmedagićem kada je riječ o obavještajnim podacima koji se odnose na Asima Sarajlića. Navodno je Mehmedagić – nakon što je bio prisiljen dostaviti podatke Kantonalnom tužilaštvu KS – u strahu od reakcije vrha SDA, jer nije uspio zataškati upletenost Sarajlića, uzeo godišnji odmor ili otvorio bolovanje (februar 2017. godine).

Koji su zajednički interesi Asima Sarajlića i Osmana Mehmedagića, šta će novac porodice Mehmedagić kod Asima Sarajlića, šta će automobil Asima Sarajlića kod porodice Mehmedagić, kako je tačno porodica Mehmedagić “prebacila” novac Asimu Sarajliću, odakle porodici Mehmedagić toliki novac, kako ga je Asim Sarajlić uspio legalizovati tj. pustiti u platni promet, samo su neka od pitanja na koja će se u skorijoj budućnosti morati odgovoriti.

Da pojasnimo, u platni promet prema Zakonu o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH može se pustiti najviši 29.999 KM (fizička lica) bez provjere. Iznos koji prelazi 29.999 KM dužna je prekontrolisati SIPA, odnosno utvrditi porijeklo novca. Primjera radi, to se čini kako bi se onemogućila legalizacija novca od npr. trgovine drogom. Jer zamislite samo koliko bi BiH bila ekonomski nesigurna država da neko može steći novac prodajom narkotika pa ga legalizovati i ubaciti u platni promet kupovinom automobila ili nekretnina.

Dnevni Avaz jučer je objavio kako je u Tužilaštvu BiH saslušan Šaćir Čedić, vlasnik lanaca kafića “Vatra” u Sarajevu. On je iskaz dao na okolnosti  prodaje kuće 2017. godine osumnjičenom direktoru OSA-e BiH Osmanu Mehmedagiću, kojem se već sudi u Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja.

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je po naredbi ove institucije radila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata, koja je smještena u Posavskoj ulici na broju 22, Mehmedagiću prodao za 116.000 KM. No, u odlivu sredstava sa računa osumnjičenog Mehmedagića, ova sredstva uopće nisu prikazana. Tačnije, Mehmedagić za ovu nekretninu 2017. godine nije podigao novac s računa.

Naime, sumnja se da je Mehmedagić ovu nekretninu platio gotovim novcem, zbog čega je i Čedić pozvan u Tužilaštvo BiH. Ugovor o prodaji je potpisan 22. maja 2017. godine. Odakle Mehmedagiću 116.000 KM u gotovini, kako ih je Čedić pustio u platni promet, da li su plaćeni porezi na nekretninu, također su samo neka od pitanja koja je postavilo praćenje tokova novca Osmana Mehmedagića.

Odakle Osmici toliki novac u gotovini?

Šaćir Čedić od kojeg je Mehmedagić kupio kuću 2017. godine uhapšen je 2019. godine u policijskoj akciji kodnog naziva “Kasa”. U toj akciji uhapšen je i njegov sin jer se utvrdilo kako je ugostiteljski objekat u njihovom porodičnom vlasništvu koristio kase koje su omogućavale poreznu utaju i to izdavanjem fiktivnih fiskalnih računa.

Zanimljivo je da je Muvedeta Butmir-Čedić, supruga Šaćira Čedića od kojeg je Mehmedagić kupio kuću, bliska prijateljica Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Sebija Izetbegović je prije nekoliko dana Muvedetu Butmir-Čedić imenovala za direktoricu Stručne nemedicinske discipline KCUS-a.

Prije nekoliko godina mediji su objavili da je Muvedeta Butmir-Čedić bila pod intenzivnom istragom Kantonalnog tužilaštva KS zbog sumnje na višemilionski kriminal. Nije poznato da li je Kantonalno tužilaštvo KS ikada donijelo odluku u ovom predmet ili još uvijek sprovodi istragu.

Novinska agencija Patria (NAP) objavila je 2016. godine izvod iz GIP-a (godišnji izvještaj o primanjima) Muvedete Butmir – Čedić, a u kojem se vidi da je ona samo tokom 2010. godine naplatila 106.224, 31 KM što je prosječno 8.850 KM mjesečno dok su doktori specijalisti pa čak i šefovi klinika tada primali do 2.500 KM.

Ovo nisu nikakve konstrukcije. Ovo su činjenice. Duboko kompromitirani Mehmedagić dobro se treba zapitati kako se doveo u situaciju da automobile kupuje od optuženika u predmetu “Bosna”, a kuće od optuženika u predmetu “Kasa”. Optuženik u predmetu “Bosna” prvi je do Bakira Izetbegovića, a supruga optuženika u predmetu “Kasa” prva je do Sebije Izetbegović.

(PRESS)