Subota, 16.01.2021.

Čerkez o detaljima plana imunizacije protiv COVID-a

Srijeda, 13.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja završio je izradu Plana imunizacije protiv COVID-19 te ga dostavio Federalnom ministarstvu zdravstva. Ovaj dokument bit će sutra razmatran na sjednici Vlade FBiH.

Član Kriznog štaba FBiH i pomoćnika federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, je potvrdio da je plan imunizacije Federacija BiH napravila finalni draft još prije Nove godine, piše Radiosarajevo.

“Mi smo imali sastanak s kantonalnim zavodima gdje je, između ostalog, taj plan i prezentiran. Tom prilikom su data i operativna zaduženja te po tom planu se već počelo raditi operativno na terenu kako bi kako bi što spremnije dočekali ovaj proces imunizacije”, kazao je Čerkez. 

Prema njegovim riječima, plan sadrži jasne informacije o tome koje skupine su prioriteti, gdje i kako će se vakcina skladištiti.

“Ono što je važno reći u ovom trenutku jeste da prva količina vakcina stiže krajem januara, eventualno početkom februara. Ta vakcina će biti transportovana do Mostara, odakle će na principima jednakosti i solidarnosti biti distribuirana prema svim kantonima koji bi trebali pristupiti procesu vakcinacije”, pojasnio je Čerkez.

Taj proces, kako kaže, trebao bi ići prema prioritetnoj grupi, a to su zdravstveni radnici, osobe treće dobi koji se nalaze u kolektivnim smještajima, tj. starački domovima ili socijalnim ustanovama, a nakon njih hronični bolesnici te opća populacija. 

“Naš plan ne odudara od bilo kojeg drugog evropskog plana. Mi smo spremni i planiramo primiti sve tri vakcine. Naime, radi se o Pfizerovoj, Moderninoj i AstraZeneca vakcini”, napomenuo je Čerkez.

Kada je riječ o kantonima, istaknuo je da će se vakcine raspoređivati prema broju stanovnika te da će svaki kanton imati svoje prioritetne grupe. 

Na kraju razgovora napomenuo je da će svaka osoba dobiti sve potrebne informacije o vakcini koje će biti besplatne za stanovništvo koje se dobrovoljno odluče primiti

Tagovi: Goran Čerkez