Subota, 16.01.2021.

Imami Medžlisa IZ Sarajevo stipendiraju djecu imama u RS-u

Srijeda, 13.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

 U Islamskom kulturnom centru (IKC) u Goraždu potpisani su ugovori o stipendiranju djece imama koji žive i školuju svoju djecu u medžlisima na području Republike Srpske (RS). Ukupno će biti stipendirano 12 djece predškolskog uzrasta, učenika osnovnih škola kao i dvoje djece koji pohađaju srednje obrazovanje.

Glavni imam Medžlisa IZ Rogatica Amel ef. Kozlić naglašava da život povratnika Bošnjaka u medžlisima na području manjeg bh. entiteta nije nimalo jednostavan te ističe da će potpisani ugovori o stipendiranju, između ostalih, i za njegovo troje djece, dobro doći.

– Manje više, sve je to slično na području Republike Srpske gdje je većinom starija populacija, penzioneri. Nešto mlađih što ima, bave se poljoprivredom i stočarstvom. Mi imami smo u službi tih naših ljudi kojima smo na raspolaganju 24 sata i, moram biti iskren, vrlo često zaboravimo sebe i svoje zbog te potrebe da budemo našim ljudima na raspolaganju. Ovo puno znači jer se neko sjetio i naših porodica i naše djece – ističe ef. Kozlić.

Imami Medžlisa IZ Sarajevo odlučili su od svojih prihoda izdvojiti dio novca i stipendirati 12 djece a, kako je istaknuto, na ovaj način želi se pokazatii posebna prisnost sarajevskog sa goraždanskim muftijstvom.

– Svi sarajevski imami su izdvojili  jedan dio sredstava od naših plata, kao znak podrške našoj djeci u povratničkim džematima. Uglavnom su to imamska djeca i to je jedan mali znak pažnje i poštivanja. To je i jedna poruka našim imamima da, iako smo u Sarajevu gde takođe svaki džemat ima neko svoje breme, mi smo sa imamima iz Foče, Višegrada, Rogatice, Žepe, Čajniča, Rudog i drugih povratničkih mjesta u ovom dijelu naše domovine BiH – kazao je glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić napominje da je ovaj vid podrške korak ka budućoj saradnji dva muftijstva.

– Naši imami u RS-u su zaista heroji, a njihova djeca i više od toga. Ja sam smatrao kao muftija, nakon ove ponude, da bi bilo naprirodnije da ta podrška, koja je prvi korak u našoj budućoj saradnji, bude upravo namijenjena za stipendiranje djece naših imama koji stalno sa svojim porodicama žive u manjem bh. entitetu. Drago mi je da su glavni imam i svi sarajevski imami imali potrebu za ovakvim iskorakom, jer to nismo imali do sada – kazao je ef. Pitić.

Posjeta goraždanskom muftijstvu imama Medžlisa IZ Sarajevo iskorištena je i za obilazak fočanskih džamija i upoznavanje sa stanjem u medžlisima na području RS-a.