Subota, 27.02.2021.

Lider HRS-a: Ideja o rotirajućem gradonačelniku Mostara je suluda, pozivam OHR na reakciju

Subota, 13.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Lider Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž ideju Bh. bloka da Mostar dobije gradonačelnika koji bi se rotirao svakih 16 mjeseci nazvao je suludom, navodeći kako bi u slučaju takvog sporazuma OHR morao reagovati.

Ovo je samo kupovina vremena Koalicije za Mostar zbog pokušaja dogovora za 18 ruku, a rotirajući gradonačelnik je najveća glupost koju su mogli iznijeti, kazao je Raguž.

Tvrdi kako se radi o nerealnoj priči koja je neprovediva ili “oni koji o njoj govore, nemaju pojma da se za takvo nešto, ne samo da treba mijenjati statut nego i Ustav Federacije BiH i izborni zakon i cijeli niz zakona o kojima se u Gradskom vijeću ne može odlučivati”.

Gdje su bili prije izbora sa rotirajućim gradonačelnikom, izborni proces je završen na jednim pravilima, a sad se ne mogu mijenjati tokom konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća zato što postoji mogućnost da SDA ostane bez gradonačelnika. To je silovanje zdravog razuma uz oproštenje na terminologiji, kaže Raguž vidno iznađen cijelom situacijom.

Tvrdi da ga je zbog plana o rotirajućem gradonačelniku jučer zvao predsjednik Naše Stranke Predrag Kojović svega sat i po ili dva prije početka sjednice Gradskog vijeća Mostara.

Ja sam kategorično odbio bilo kakvo sudjelovanje u takvom političkom sporazumu, tvrdi Raguž.

Kaže da mu je već tada bilo jasno da će se dogoditi neki preokret, ali nije mogao vjerovati da će se izaći sa tom idejom na Gradskom vijeću, dok za govornicom nije ugledao Irmu Baraliju.

S obzirom na to da sam već tada pročitao izjavu Bakira Izetbegovića za koju sam smatrao da je samo ideja, postalo je jasno da postoji dogovor između SDA i Naše stranke, a očito i cijelog Bh. bloka i Koalicije za Mostar pa se dalo naslutiti gdje će to voditi, kaže lider HRS-a.

Rotirajući gradonačelnik je, prema njegovim riječima, u začetku ideja koja je utopija.

Ne mogu shvatiti zdravorazumski da je neko izašao s tim prijedlogom, kad je u toku konstituirajuća sjednica, kada se ne može mijenjati dnevni red i ne mogu se donositi zaključci, kaže Raguž.

Ako se SDA i HDZ dogovore o rotirajućem gradonačelniku, tvrdi on, dovest će u pitanje regularnost i ustavnost, a u tom trenutku će OHR morati reagovati.

Pojašnjava kako SDA i HDZ to mogu dogovoriti samo po nekim prijateljskim osnovama, naprimjer da prvo bude jedan pa podnese ostavku, ali ako on ne da ostavku ne može ga niko na to prisiliti, jer ne mogu ovaj sporazum provesti u smislu zakonskih normi.

Niko ne garantuje da će jedan dati ostavku da bi funkciju preuzeo drugi. Ako bi oni to uveli kao neku normu mi ćemo prvi tražiti ocjenu ustavnosti i tumačenje OHR-a, poručuje lider HRS-.a

Cijelu situaciju je ocijenio kao pravljenje teatra od Gradskog vijeća.

Od izbora gradonačelnika Mostara bošnjačke stranke prave nacionalno-vjerski projekt. Nevjerovatne izjave dolaze od Safeta Oručevića, preko Medžlisa Islamske zajednice do Bakira Izetbegovića i Nermina Nikšića. Zar je toliko ta gradonačelnička funkcija u Mostaru bitna da ne smije biti Hrvat. Ne može HDZ BiH platiti kampanju koju im probosanske stranke rade sa ovim, uslovno rečeno, kaže Raguž.

Nekorektnim ocjenjuje i to da se u cijeloj priči HRS gura da glasa za HDZ-ovog kandidata Marija Kordića.

Jučer gledam na FTV Nermin Nikšić izjavljuje da je probosanski blok dogovorio zajednički nastup u Mostaru. Dakle Kolaciju za Mostar i Bh. blok naziva probosanskim, pa se pitam jesmo li to mi onda prohercegovački, otvoreno će Raguž.

Nerealno je, kako kaže, konstantno pozivanje na jedinstvo i zakopavanje ratnih sjekira dok se istovremeno vodi žestoka borba samo da gradonačelnik ne bude Hrvat.

Dovode nas u jednu tešku situaciju da postaje neminovno da ćemo podržati Kordića, a nećemo ga podržati bezuslovno, to je činjenica, a što nas niko ne kontaktira, to bi trebalo pitati druge, a ne nas, kaže Raguž navodeći kao je to jedan u nizu apsurda.

Apsurdnom smatra i situaciju da stranka koja ima dva vijećnika diktira i ignorira stranku koja ima tri vijećnika, kao i niz događaja koji se vežu za izbor gradonačelnika u Mostaru.

Ovdje su scenariji suludi. Pitam se zašto su ljudi izlazili na izbore. Građani prate sjednice Gradskog vijeća i svima je postalo već jasno ko pokušava držati nivo političke odgovornosti, a ko pokušava provesti politikantstvo, tvrdi Rauž.

Prema tome, prema njegovim riječima, očigledno je da nekome nije u interesu da se vlast u Mostaru konstituira do kraja, nego da se igra politike iz ko zna kojih interesa.

Za SDA HDZ ovaj status quo je odgovarajući jer će se donijeti odluka o privremenom finansiranju od 12 miliona maraka za koje niko neće pitati, jer će se razgovarati o rotirajućem gradonačelniku, što nema veze sa zdravim razumom, zaključio je lider HRS-a, za Klix.