Petak, 05.03.2021.

Odbijen zahtjev iz ZHK: Vakcine “Sputnjik V” mogu u RS, ali ne i u FBiH

Subota, 13.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Dok u regionu vakcinacija protiv koronavirusa uveliko traje, a prve doze su primili i zdravstveni radnici u bh. entitetu RS, građani Federacije, prema svemu sudeći, cjepiva neće moći primiti ni na komercijalnoj osnovi, piše Dnevni Avaz.

Osigurati kvalitet

Iako su u Zapadnohercegovačkom kantonu pokrenuli proceduru direktnog uvoza određenog broja vakcina, jer se ne zna kada će vakcine na koje BiH čeka putem COVAX-a stići, iz Federalnog ministarstva zdravstva odbili su izdati pismo namjere, kojim bi se distributeru dala garancija za uvoz ruskih vakcina “Sputnjik V”, a na osnovu zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) ZHK.

Garancije proizvođača da može isporučiti 20.000 doza dobivene su nakon niza prepiski koje su trajale duže vrijeme u periodu opće utrke za vakcinama, ali su višesedmični napori, prema svemu sudeći, sada propali.

U obrazloženju ovakvog stava iz Ministarstva zdravstva FBiH navode kako je je nedopustivo da se uvoz prihvati bez dodatnih ispitivanja, jer su po zakonu obavezni osigurati kvalitet i sigurnost vakcina koje ulaze u BiH.

– Takođe, u pismu tražite da navedemo da će troškove nabavke snositi država, za šta ovo Ministarstvo nema zakonskih ingerencija. Upozoravamo da niti jedan rizični lijek, u koje spada i cjepivo, ne može biti u prometu i primijeni bez bez prethodno pribavljenog nalaza Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH – navedeno je u odgovoru koji poptisuje ministar Vjekoslav Mandić.

Data mogućnost

U ZZJZ ZHK zbunjeni su ovakvim odgovorom, jer upotrebu vakcine “Sputnjik V” Agencija za lijekove i medicinska sredstva već je odobrila, a prve doze samo dan ranije primili su uposlenici UKC-a RS. Direktorica ZZJZ ZHK Andrea Jurić pita se je li onda RS druga država.

– Nije traženo da država plati vakcine, već je ostavljena mogućnost da to urade veledrogerija ili država, jer su više puta u priopćenjima za medije navodili da novca ima, ali da ne mogu doći do vakcina. Međutim, jasno je da se Federalno ministarstvo zdravstva nema namjeru baviti pitanjem nabavke vakcina u FBiH – ističe Jurić.

Jurić navodi da je i Ministarstvo civilnih poslova BiH informirano o garancijama proizvođača za isporuku 20.000 doza vakcina.

(Avaz)