Ponedjeljak, 01.03.2021.

POVJERENICA EU STIŽE U BiH: Posjetit će izbjeglički kamp Lipa

Subota, 13.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Povjerenica Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove Ylva Johansson posjetit će Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Albaniju od 18. do 21. februara, potvrđeno je iz njenog kabineta za Radio Slobodna Evropa u petak, 12. februara.

Tokom posjete BiH, Johansson će prvo posjetiti migrantski kamp Lipa, nadomak Bihaća, na sjeverozapadu BiH, u kojem je smješteno oko 900 migranata i izbjeglica koji su tu izmješteni nakon zatvaranja prihvatnog centra u bivšoj fabrici Bira u Bihaću.

Dobar dio kampa Lipa izgorio je u požaru u decembru prošle godine. No, uprkos pritiscima EU i međunarodne zajednice da se dozvoli povratak migranata u kamp Bira, vlasti Unsko-sanskog kantona, jednog od deset kantona u Federaciji BiH, nisu to dozvolile.

Povjerenica EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson je u obraćanju Evropskom parlamentu 19. januara pozvala vlasti BiH da pokažu odgovornost u spašavanju ljudskih života.

Ona je ocijenila da je “frustrirajuće postavljanje šatora i privremeno sklonište kada imamo kompletno opremljen objekt u blizini”.

Nakon požara u kampu Lipa, pripadnici Oružanih snaga BiH postavili su tu šatore za migrante i izbjeglice.

U BiH je, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), oko 8.000 migranata i izbjeglica, od čega je njih 1.500 van bilo kakvog zvaničnog smještaja i boravi u improvizovanim šatorima i napuštenim objektima u blizini bh. granice s Hrvatskom.

U Federaciji BiH trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante i izbjeglice. U Kantonu Sarajevo to su Ušivak i Blažuj, a u Unsko-sanskom kantonu Borići, Sedra, Miral i Lipa.

Vlasti drugog bh. entiteta Republike Srpske (RS) odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti RS-u su odbile i plan Vijeća ministara BiH iz 2018. godine koji je predviđao i nekoliko centara za prihvat migranata u RS-u.

Evropska unija, uključujući i najviše evropske zvaničnike, pozivali su u više navrata od početka zimskog perioda vlasti BiH da preduzmu mjere kako bi spriječili humanitarnu katastrofu.

Johanssen će se tokom posjete BiH 18. februara sastati sa predstavnicima vlasti BiH u Sarajevu, a zatim sljedeći dan otputovati u Albaniju, gdje će održati sastanke s tamošnjim vlastima i posjetiti misiju Frontexa, EU agencije za kontrolu granica, u Kakaviji, na jugu Albanije duž granice s Grčkom.

(Slobodna Bosna)

Tagovi: Kamp "Lipa"