Četvrtak, 28.10.2021.

Konaković o SDP-ovom neprihvatanju Zvizdića: Nisam vidio zvanični stav

Srijeda, 13.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je poručio da će on lično, kao i NiP, nastojati da Trojka ima zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ovo je izjavio u razgovoru za Klix.ba komentarišući da SDP, koji s NiP-om i Našom strankom čini Trojku, neće podržati Denisa Zvizdića kao kandidata Trojke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim Općim izborima. Ocijenio je da se mora sačekati na zvanični stav SDP-a.

“Nisam vidio da je ijedan zvanični organ SDP-a zauzeo bilo kakav stav, a mislim da niste ni vi. Uglavnom je riječ o poluinformacijama sa skupova, savjetovanja. Svaki pojedinac ima svoje mišljenje i to je demokratsko pravo”, rekao je Konaković.

Ukazao je na to da se i organi NiP-a moraju očitovati o ovom pitanju.

“Da dajem bilo kakav komentar, prije nego što čujem zvanični stav bilo kojeg organa SDP-a ili prije nego što organi NiP-a zauzmu stav, bilo bi samo neko moje viđenje, a ono nije apsolutno presudno”, naveo je.

Uvjerava da će Trojka nastojati da ima jednog kandidata.

“Nermin Nikšić (predsjednik SDP-a, op.a.), Edin Forto (predsjednik NS-a, op.a.) i ja smo imali jedan sastanak i o tome smo izvijestili javnost. Dogovorili smo formiranje radnih timova, koji će raditi na izradi platforme. U narednih nekoliko dana ti timovi bi se trebali formirati. Nakon toga ćemo nastaviti razgovarati o konceptu kandidovanja i sa željom da to bude jedan kandidat. Sve više od toga su različiti pogledi pojedinaca i naravno veliki interes medija. Ostat ću rezervisan, jer su pred nama zahtjevne procedure i želja da se Trojka dogovori o jednom imenu”, kazao je.

Pitali smo ga li će Trojka biti istrajna u pokušaju da ima zajedničkog kandidata.

“Što se mene lično tiče i NiP-a, naravno. To bi bilo dobro s aspekta, i to sam više puta ponovio, uvjerljive pobjede i razlike u glasovima. Ne sumnjam da ćemo u Predsjedništvu gledati nekoga iz naše ekipe. Bit će vrlo važno da se desi sarajevski sindrom koji je pokazao da su razlike u broju glasova kandidata Trojke i SDA bile trostruke. O tome se radi i to mi je prvi cilj”, izjavio je Konaković za Klix.ba.

SDP-ov Igor Stojanović napisao je danas na svom Facebook profilu da ova stranka neće podržati Denisa Zvizdića niti bilo kojeg drugog bivšeg SDA-ovca u kandidaturi za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na predstojećim općim izborima.

(Klix/PRESS)