Ponedjeljak, 18.01.2021.

Što znači opoziv i što će se sad događati?

Četvrtak, 14.01.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Novinar

Zastupnički dom Kongresa SAD-a večeras je izglasao opoziv Donalda Trumpa. Time je Trump postao prvi američki predsjednik u povijesti koji je dvaput opozvan.

Za opoziv su glasala 222 demokrata i čak 10 republikanaca. Protiv opoziva je bilo 197 zastupnika. 

Trump je službeno američki predsjednik još manje od tjedan dana. Inauguracija Joea Bidena je 20. siječnja i teško je očekivati da će do tada doći do glasanja u Senatu.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Što slijedi nakon opoziva? 

Važno je napomenuti kako opoziv Trumpa u Zastupničkom domu ne znači njegovo uklanjanje s funkcije. Pošto je Trumpa opozvao Zastupnički dom, za osudu u Senatu, kojim dominiraju republikanci, potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim.

No male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu koji će ionako do 20. siječnja, kad na dužnost stupa Joe Biden, biti pod republikanskom kontrolom. 

Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za dužnost jer je za to potrebna obična većina.  Ako mu Senat zabrani novu kandidaturu, to bi ga moglo koštati 200 tisuća dolara mirovine. 

U sljedećem sazivu Senata, nakon izbora u Georgiji prošli tjedan, blagu prednost imaju demokrati. No, do inauguracije je na snazi ovaj saziv u kojem većinu drže republikanci.

Mitch McConnell: Nema šanse za suđenje u Senatu dok ne prođe Bidenova inauguracija

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell izjavio je kako nema šanse da će se o Trumpovoj smjeni odlučivati u Senatu sve dok Joe Biden ne bude inauguriran. 

“S obzirom na pravila, procedure i senatske presedane, jednostavno nema šanse da se pošteno ili ozbiljno suđenje može zaključiti prije nego što Biden bude inauguriran. U svjetlu ove stvarnosti, vjerujem da će našoj naciji najbolje poslužiti ako Kongres i izvršna vlast provedu sljedećih sedam dana potpuno usredotočeni na omogućavanje sigurne inauguracije i uredan prijenos vlasti na nadolazeću Bidenovu administraciju”, rekao je. 

Republikanski čelnik u Senatu nije se izjasnio po pitanju glasanja za ili protiv Trumpovog opoziva. 

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica – Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. – opozvani su u Zastupničkom domu, ali su oslobođeni u Senatu.

(index.hr)

Tagovi: Donald Trump