Subota, 27.02.2021.

FILANDRA O PRIJEDLOGU ROTIRAJUĆEG GRADONAČELNIKA MOSTARA: “To je zanimljiva ideja, ali nerealna, jer…”

Nedjelja, 14.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka za Hayat je govorio o aktuelnim dešavanjima.

O izborima za gradonačelnika u Mostaru, te prijedlogu rotirajućeg gradonačelnika, Filandra kaže da su male šanse da to doživi svoju političku realnost.

-Iz neke situacije gdje su mogli imati gradonačelnika, to su prokockali, nisu se snašli. Međusobne odnose su antagonizirali, da bi poslije svega pošlo po rješenju koje u ovom trenutku nije ni statutarno utemeljeno, a nema ni saglasnost, onda dolazi vrlo kasno… To jeste zanimljiva ideja ali da je pokušana prije tri četiri mjeseca, ili prije samih izbora, razgovori o tom planu bi imali smisla, ali u ovom trenutku su nerealni.

Kako kaže, ovo nije prilika da se napravi širi dogovor. Kada je u pitanju Mostar, to je specifična sredina, malo je veći fokus javnosti i javnost to ne razumije. To je jedan ideološki podijeljen grad, ne etnički.

-To je grad koji ima duboke ideološke podjele koje sežu do malo dubljih vremena. To je razlog zašto nije ni došlo do konkretne saradnje između BH bloka i Koalicije za Mostar. Ne postoje još pretpostavke da se tu izvrši zdrava, politički opravdana kooperacija između ta dva bloka, koji su u suštini različiti ideološki blokovi. Do neke velike saradnje neće doći.

(Slobodna Bosna)