Ponedjeljak, 01.03.2021.

Bosna i Hercegovina još nema nikakvu strategiju za 5G mrežu

Ponedjeljak, 15.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Bosna i Hercegovina još nema strategiju za uspostavljanje 5G mreže. Ne postoji ni strategija za cyber sigurnost, umjesto nje postoje “smjernice”.Državni parlamentarac iz Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović pitao je Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine dokle je došlo uspostavljanje mreže koja je osnova funkcionisanja savremenog svijeta.

U odgovoru su naveli da će poduzeti aktivnosti na strategiji za uspostavljanje 5G mreže, tj. osiguravanju tehničkih i regulativnih preduslova za uvođenje ove mreže.

Strategiju za cyber sigurnost nemamo, a kao razlog za to su u resornom ministarstvu naveli nesuglasice između entitetskih i državnih vlasti.

“Zbog neusaglašenih stavova predstavnika entitetskog i državnog nivoa, odustalo se od izrade strategije, a izrađene su smjernice za cyber sigurnost u Bosni i Hercegovini”, ukazali su.

Kao uslov su naglasili i Zakon o kritičnim infrastrukturama, za koji su istakli da treba biti u skladu s evropskim zakonodavstvom.

Saša Magazinović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Magazinović je pitao da li ovo ministarstvo ili druge relevantne institucije imaju stav da u nabavku opreme za 5G mrežu eventualno budu uključene kompanije podložne kontroli drugih država.

“Ministarstvo u ovoj fazi nema izričit stav po pitanju kompanija koje bi eventualno bile podložne kontroli stranih vlada prilikom nabavke opreme, a imajući u vidu stepen i dinamiku realizacije mreža novih generacija u Bosni i Hercegovini. Ovo svakako ne znači da se ne poduzimaju određene aktivnosti te je tako Ministarstvo upoznalo sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti i dominantne telekom operatere u Bosni i Hercegovini sa zaključcima Konferencije o sigurnosti 5G mreže održane u Pragu”, odgovorili su.

Stavovi Kine i SAD-a

Podsjećamo, u oktobru prošle godine iz Ambasade Kine su za naš portal poručili da nisu čuli da infrastruktura kineskih kompanija za ovu mrežu predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti Bosne i Hercegovine.

S druge strane, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država su napomenuli da će morati procijeniti način razmjene informacija i povezivanja s državom koja bude koristila opremu za njih nepouzdane kompanije.

Magazinović je tada tvrdio da su se telekomunikacijske kompanije u Federaciji Bosne i Hercegovine već odlučile za kinesku opremu.

Šta je 5G?

5G mreža će internet učiniti znatno bržim i omogućiti stabilnu konekciju bez prekida. Omogućit će široku primjenu umjetne inteligencije u različitim oblastima. Iz Evropske komisije su na praktičnim primjerima objasnili šta znači ova tehnologija.

“Primjerice, policajci će nakon saobraćajne nesreće biti brže obaviješteni o samom događaju, a semafori će se automatski prilagođavati stanju na saobraćajnicama. Uz ovakvu tehnologiju, vozila će moći komunicirati između sebe i razmjenjivati podatke, primjerice o stanju u prometu, a i s okolinom. Npr. automobil može primiti informaciju za koliko će se sekundi promijeniti svjetlo na semaforu, što će vozaču omogućiti bolju reakciju i doprinijeti sigurnijoj vožnji. Razvojem 5G mreže unaprijedit će se medicina koja će hirurzima omogućiti pružanje pomoći kolegama u operacijskim salama u stvarnom vremenu, a bit će moguće i izvođenje operacija na daljinu preko robotiziranih ruku”, obrazložili su iz Evropske komisije.

(Klix)