Petak, 05.03.2021.

Kurti nakon pobjede: Pred nama je mnogo posla, prioritet pravda i zapošljavanje

Ponedjeljak, 15.02.2021. | Najnovije | Region | Vijesti | Novinar

Pokret Samoopredjeljenje pobijedio je na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, pokazali su preliminarni zvanični rezultati, što bi moglo dodatno zakomplikovati napore na rješavanju višedecenijskog spora sa susjednom Srbijom.

Na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasačkih listića, Samoopredjeljenje je dobilo 47,75 odsto glasova, daleko ispred Demokratske partije Kosova (PDK) sa 17,34 odsto, trenutno vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 13,41 odsto glasova i Alijanse za budućnost Kosova (AAK) sa 7,60 procenata.

Lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurtij (Albin Kurti), koji je prošle godine bio na funkciji premijera manje od dva mjeseca, obećao je borbu protiv raširene korupcije i zastupao stav da u dijalogu sa Srbijom ne smie biti kompromisa.

„Ovo je bio referendum za pravdu, protiv zarobljavanja države i korupcije. Ovo je bez presedana na poslijeratnom Kosovu”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare iz sjedišta svoje stranke u Prištini, proglasivši izbornu pobjedu.

„Novi dan počinje sutra. Pred nama je mnogo posla i obaveza, jer je zemlja u krizi“, rekao je on i dodao da svi moraju da preuzmu odgovornost kako bi Kosovo postala zemlja u kojoj može da se živi.

Samoopredjeljenje bi ipak moralo da udruži snage sa najmanje još jednom strankom da bi sastavilo Vladu, ako ne obezbijedi većinu od 61 mesta u parlamentu.

“Treba nam 61 poslanik da bismo stvorili vladu”, rekao je i Kurti nakon izbora.

“Pričekaćemo prebrojavanje svih glasova i sigurno ćemo imati novu vladu bez uključivanja onih koji bi se trebali prebaciti u opoziciju”, naveo je lider Samoopredjeljenja.

Kandidat trenutno vladajućeg DSK za premijera Avdulah (Avdullah) Hoti izjavio je na konferenciji za novinare u Prištini da preuzima “punu odgovornost” za rezultat svoje stranke na kosovskim izborima. Hoti je naveo da su “rezultati drugačiji od očekivanih “.

“U narednim danima ću razgovarati sa organima DSK o svojoj odgovornosti na ovim izborima”, rekao je Hoti.

Kandidat za premijera ispred DPK Enver (Hoxhaj) Hodžaj čestitao je Pokretu Samoopredjeljenje pobjedu na parlamentarnim izborima.

Hodžaj je pozvao Samoopredjeljenje da radi na jačanju države, napominjući da DPK neće biti dio buduće Vlade.

Lider AAK Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) iskazao je spremnost za koaliciju sa Samoopredjeljenjem, nakon što su objavljeni rezultati izbora.

“Rekli smo da nemamo ’crvene linije’, ni za Samoopredjeljenje, ni za bilo koji politički subjekat”, rekao je Haradinaj.

Koaliciona vlada koju je vodio Kurti trajala je samo 51 dan prošle godine, pre nego što je srušena glasanjem o nepovjerenju zbog poteza tokom pandemije korona virusa.

Kurti je nakon izbora u nedelju uveče ponovio ono što je govorio i pre izbora – da mu prioritet neće biti stvaranje pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom. Na konferenciji za novinare nako izbora dodao je i kako dijalog sa Srbijom zauzima “šesto ili sedmo mjesto u javnom mnijenju”.

“Naš prioritet su pravda i zapošljavanje”, dodao je Kurti.

Srpska lista, koja je kao i proteklih godina jedina od srpskih stranaka na Kosovu imala podršku zvaničnog Beograda, osvojila je više od 36.000 glasova, odnosno dobila je podršku više od 70 odsto birača u većinski srpskim sredinama.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je na konferenciji za novinare izjavio da je ta lista, prema preliminarnim rezultatima osvojila svih deset mandata u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

“Ovo je pobjeda srpskog jedinstva, srpske sloge, ovo je dokaz da želimo da ostanemo svoj na svome”, rekao je Rakić.

Rakić je naveo da je 99 odsto građana Kosova iz srpske zajednice svoj glas dalo Srpskoj listi. Naveo je i da je prema dosadašnjim rezultatima Srpska lista osvojila pet odsto više glasova nego na poslednjim parlamentarnim izborima 2019. godine.

(Radio Slobodna Evropa)

Tagovi: Kosovo